Ministarstvo zdravstva

Vili Beroš: Mišljenja sam da je funkcioniranje Stožera u skladu s Ustavom

Hina

Vili Beroš / Foto Milan Sabic/PIXSELL

Vili Beroš / Foto Milan Sabic/PIXSELL

"Nisam pravni stručnjak, međutim mišljenja sam da je funkcioniranje Stožera i sve njegove odluke da su u skladu s Ustavom, poglavito s člankom 16. koji govori da se slobode i prava mogu ograničavati u onim slučajima kada je potrebno zaštiti pravni poredak, javni moral ili zdravlje građana. Osim toga imamo i lex specialis, Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji upravo determinira ovakve situacije epidemije", rekao je ministar BerošMinistar zdravstva Vili Beroš u nedjelju je, na izjavu predsjednika države Zorana Milanovića da je Stožer paraustavno tijelo, rekao kako je mišljenja da je funkcioniranje i donošenje odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite u skladu s Ustavom, s ciljem zaštite zdravlja građana.


“Nisam pravni stručnjak, međutim mišljenja sam da je funkcioniranje Stožera i sve njegove odluke da su u skladu s Ustavom, poglavito s člankom 16. koji govori da se slobode i prava mogu ograničavati u onim slučajima kada je potrebno zaštiti pravni poredak, javni moral ili zdravlje građana. Osim toga imamo i lex specialis, Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji upravo determinira ovakve situacije epidemije”, rekao je ministar Beroš gostujući u dnevniku RTL-a.


Dodao je da kada je pisan taj zakon nije bilo spoznaje o koronavirusu, o pandemiji te da su njegove izmjene u Saboru “novelirane i usklađene” s novonastalom situacijom.
“Upravo taj zakon predviđa funkcioniranje Stožera. Mišljenja sam da su sve odluke Stožera temeljene na stručnom promišljanju, da su ustavne i s ciljem zaštite zdravlja i života građana”, rekao je Beroš.


Na pitanje o samoizolaciji predsjednika HSLS-a i saborskog zastupnika Darija Hrebaka kazao je kako tu cijelu situaciju treba osvijetliti sa svih strana.


“Ono što znam jest što mi je kolega Capak rekao da je gospodin Hrebak testiran i nije dokazano prisustvo virusa, shodno time i nije mogao zaraziti druge ljude, te da ga je konzultirao s tim nalazom. Ukoliko netko ima neki nalaz koji ukazuje da je negativan, može konzultirati epidemiologa”, naglasio je Beroš.


Ustvrdio je kako je testiranje na koronavirus u Hrvatskoj besplatno za sve građane u okviru indikacija koje postavlja struka.


“Sva ona testiranja na osnovu uputnice su besplatna. U međuvremenu smo smanjili cijene testiranja koja je bila 1500 kuna na manje sume. Svima onima koji žele samoinicijativno obaviti testiranje to je omogućeno. Testiranje cijele populacije ne znam koliko smisla ima. Činjenica je da testiranjem možete biti negativni i za dva dana pozitivini, postavlja se pitanje smisla testiranja cijele populacije. Suma novca potrebna za testiranje svih građana, riječ je o sumi od otrpilike 2,8 do tri milijarde kuna”, istaknuo je ministar.


Na pitanje hoće li cjepivo protiv koronavirusa biti dostupno i Hrvatima, kazao je da hoće.


“Postoje dvije globalne inicijative kojima se pridružuje Hrvatska. Jedna je na nivou EU-a koja već sada, bez obzira što cjepivo još nije proizvedeno, govori o načinu predbilježbe i naručivanja te načinu plaćanja tog cjepiva. Neovisno o tome, naravno da ćemo kao država napraviti sve da omogućimo dostupnost cjepiva građanima”, poručio je ministar zdravstva.


Na pitanje koje će probleme prvo rješavati u novome mandatu, ministar Beroš je rekao kako je svjestan svih problema te da zna da ga čeka veliki posao.


“Međutim uz pomoć tima koji je upravo u formiranju mislim da ćemo naći načina riješiti, naravno ne sve, ne mogu ni obećati da ćemo riještiti sve izazovu u zdravstvenom sutavu, ali možete biti sigurni da ćemo čvrsto i odgovorno nastojati se boriti s ovim izazovima, počevši od lista čekanja, do neadekvatnih infrastrukturnih objekata. Potrebno je nadalje revitalizirati Imunološki zavod”, najavio je Beroš.


Dodao je kako traže načine rješavanja, poglavito financiranja navedenih projekata i to ne samo iz proračunskih sredstava nego iz institucionalnih izvan-proračunskih sredstava.


Najavio je kako je proces evaluacije mogućnosti izgradnje Nacionalne dječje bolnice u Blatu već počeo te je kazao kako se nada da će sve biti završeno u novom mandatu.


“Iskreno vjerujem da da. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a već je osiguralo 48 milijuna kuna za izradu studije izvodljivosti, ona je kasnila s početkom zbog procedure javne nabave koja nije u domeni Ministarstva zdravstva. Ona je sad u tijeku, gotova je kroz osam do devet mjeseci i definirati će one elemente koji se odnose na mjesto gradnje i način gradnje nove bolnice. Ako bude imalo sreće uz naš veliki trud, mislim da ćemo utemeljit gradnju te bolnice svakako u ovom mandatu, ako bude sreće i završiti ju”, zaključio je ministar Beroš.