Ministar zdravstva

Beroš kaže da nije sigurno da će 1. veljače doći do popuštanja mjera: ‘Ako i bude, bit će postupno’

P. N.

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Broj novozaraženih nije jedini parametar. Nije isto ako se otvarate u zimu ili po ljeti, nije isto ako imate mutant u virusu u okruženju, nije isto ako je incidencija različita u okruženju, a ona raste u nekim susjednim zemljamaMinistar zdravstva Vili Beroš govorio je u RTL Direktu o takozvanom semaforu epidemioloških brojki, uz koje bi se mogle popustiti mjere. Magična brojka je 300 zaraženih na 100.000 ljudi u 14 dana.


“Točnije mi smo na 344 novooboljela u 14 dana na 100.000 stanovnika pa još nismo ispod 300. Evo zašto naši epidemiolozi izbjegavaju taj famozni semafor. Upravo zato jer broj novozaraženih nije jedini parametar. Nije isto ako se otvarate u zimu ili po ljeti, nije isto ako imate mutant u virusu u okruženju, nije isto ako je incidencija različita u okruženju, a ona raste u nekim susjednim zemljama. Prema tome niz je parametara”, rekao je Beroš, navodeći da trenutna situacija nudi optimizam, ali isto tako ohrabruje na putu kojim moramo ići dalje.


Nije htio reći kad će doći do popuštanja mjera, niti za djecu sportaše.
“Od početka govorimo da je potrebno epidemiološku situaciju pratiti iz dana u dan i donositi odluke. Prema tome, u ovome trenutku ja ne mogu reći da će 1.2. doći do popuštanja. To će isključivo ovisiti o epidemiološkoj situaciji, ali i brojnim drugim faktorima koji će tih dana biti aktualni. Ako će i doći do relaksacije, ona će biti postepena, u ovom trenutku još nemamo redoslijed”, ustvrdio je Beroš za RTL, dodajući da će to biti jedna od prvih aktivnosti, pogotovo ako se te aktivnosti odvijaju vani, u uvjetima koji su epidemiološki zadovoljavajući.