Borba s pandemijom

Vili Beroš: Distribuirano 136 tisuća brzih antigenskih testova na koronavirus

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Uz prethodno distribuiranih 14 tisuća, ukupno je distribuirano 150 tisuća brzih testova, istaknuo je Beroš na sjednici VladeMinistar zdravstva Vili Beroš u srijedu je izvijestio da je 136 tisuća brzih antigenskih testova na koronavirus distribuirano pružateljima usluga smještaja starijim osobama i osobama s invaliditetom te zdravstvenim ustanovama.


Uz prethodno distribuiranih 14 tisuća, ukupno je distribuirano 150 tisuća brzih testova, istaknuo je Beroš na sjednici Vlade.


Iznio je i podatak da je među zdravstvenim djelatnicima zabilježeno 1649 aktivnih slučajeva covida-19, 951 djelatnik je u samoizolaciji, a 7810 ih je ozdravilo.
Ministarstvo zdravstva proteklih je dana zatražilo izvješća zdravstvenih ustanova o opsegu reduciranog hladnog pogona i rada u specijalističko-konzilijarnoj djelatnosti, načinu osiguranja dostupnosti djelatnika te o načinu vođenja evidencije o zdravstvenim radnicima koji su preboljeli covid-19.


Ministar je izvijestio i da Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Varaždinskoj županiji provodi brzo antigensko testiranje za djelatnike velikih tvrtki, gdje bi moglo biti testirano do 10 tisuća radnika.


Najavio je i da će Međimurska županija dobiti dodatnu organizacijsku i materijalnu podršku od  Ministarstva zdravstva. S tim u vezi dogovorena je mobilizacija dodatnih kadrova u regijama manje zahvaćenima epidemijom.


Na jutrošnjem sastanku ekspertne skupine Kriznog stožera Ministarstva zdravstva definirani su koraci u daljnjoj nabavi respiratora, dodatnom zbrinjavanju pacijenta u zdravstvenim ustanovama te psihološkom savjetovanju zdravstvenih radnika u svrhu prevencije sindroma sagorijevanja i drugih psihičkih poteškoća.


“Epidemija je multidimenzionalni izazov. Strah od zaraze, strah za bližnje i strah od neizvjesnosti mogu utjecati na mentalno zdravlje. Građane pozivam da se u slučaju pojave mentalnih poteškoća zatraže psihološku pomoć“, kazao je Beroš te podsjetio da u sklopu Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb djeluje Centar za krizna stanja, dostupan od 0 do 24 sata.