Ministar zdravstva

Beroš: 18 posto više hospitaliziranih, dodatak na plaće zdravstvenim radnicima

Hina

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Sve je više oboljelih kojima je potrebna bolnička skrb. U proteklih tjedan dana u usporedbi s tjednom ranije postotak hospitaliziranih je porastao za 18 posto", rekao je Beroš na sjednici VladeMinistar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak da je u proteklih tjedan dana broj hospitaliziranih sa covidom-19 porastao za 18 posto u odnosu na tjedan ranije, te je najavio donošenje odluke o dodatku na plaću zdravstvenim radnicima koji skrbe o zaraženima.


“Sve je više oboljelih kojima je potrebna bolnička skrb. U proteklih tjedan dana u usporedbi s tjednom ranije postotak hospitaliziranih je porastao za 18 posto”, rekao je Beroš na sjednici Vlade.


Istaknuo je kako se intenzivno prati rad bolničkog sustava te potrebe za liječnicima i medicinskim djelatnicima, respiratorima i drugom opremom.
Na bolničkom liječenju trenutno je 2501 osoba, od kojih je 258 na respiratoru, 1516 je aktivnih slučajeva među zdravstvenim djelatnicima, a njih 1032 je u samoizolaciji.


Trenutno je angažirano 74,44 posto stacionarnih kapaciteta i 44,87 posto respiratornih kapaciteta u primarno-respiratornim intenzivističkim centrima s daljnjom mogućnošću prilagodbe.


Beroš je najavio da Ministarstvo zdravstva priprema odluku o dodatku na plaću zdravstvenim radnicima koji pružaju zdravstvenu skrb pacijentima oboljelima o covida-19.


“Održani su sastanci s predstavnicima sindikata i do kraja tjedna, po primitku mišljenja nadležnih tijela državne uprave, očekujemo završni tekst odluke”, rekao je.


Dosad je 14.000 antigenskih testova distribuirano županijskim zavodima za javno zdravstvo radi pokretanja antigenskog testiranja, a u subotu, 5. prosinca, kreće i dodatna distribucija 125.000 brzih antigenskih testova.


Beroš je naglasio kako je smisao izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima se uvode kazne za nepridržavanje epidemijskih mjera, prevencija, a ne penalizacija.