Vjetar u leđa

Bero stao na čelo kolone i poveo SDP-ovce u borbenu formaciju za parlamentarne izbore, evo što već sad smjeraju

Tihana Tomičić

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Voljeli ga ili ne, Bernardiću treba priznati da je u pravu, on si sada može mirno pripisati i Milanovićev trijumf, na temelju kojega ima sve razloge vjerovati da će izborna 2020. godina za SDP biti dobra i da sebe već može sanjati na poziciji budućeg premijera, ako ljevica na izborima pobijediZAGREB – Znate li vi da ja dosad nijedne izbore nisam izgubio – radosno je uzvikivao šef SDP-a Davor Bernardić na proslavi u izbornoj noći u Tvornici kulture, slaveći pobjedu Zorana Milanovića i svoj 40. rođendan. I doista, voljeli ga ili ne, Bernardiću treba priznati da je u pravu, on si sada može mirno pripisati i Milanovićev trijumf, na temelju kojega ima sve razloge vjerovati da će izborna 2020. godina za SDP biti dobra i da sebe već može sanjati na poziciji budućeg premijera, ako ljevica na izborima pobijedi.


Bernardić je tako o sebi već javno govorio na jednoj od televizija uoči ovih izbora, a Milanovićeva pobjeda do kraja ga je učvrstila na čelu stranke, koju sad mora pokušati voditi k izbornoj pobjedi na parlamentarnim izborima.


Što je najzanimljivije, u SDP-u više nema nikoga tko ne misli da Bernardić to ne zaslužuje, pa je u Tvornici kulture bilo čak i dosta njegovih (bivših) oponenata koji su sada mišljenja da više nema nijedne prepreke da Bernardić postane glavni čovjek izvršne vlasti u Hrvatskoj, ako SDP s partnerima u tome uspije.
– Pobijedili smo već na euroizborima, pobijedili smo sada, i pobijedit ćemo i na sljedećim izborima, kaže Bernardić.


Dvije mreže


On je spreman već ovog tjedna na sjednici Predsjedništva stranke predložiti strategiju za izbore, a prema toj strategiji već se zna i tko bi bili koordinatori po izbornim jedinicama za parlamentarne izbore, pa bi tako župan Zlatko Komadina potegao u 7. jedinici, a 8. bi vodio predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić, mada se i to može promijeniti sada kad se vidi koliko je rezultat od skoro 69 posto u Rijeci i PGŽ-u za Milanovića, među ostalim, zasluga i koordinatora koji je vodio izborni posao na ovim izborima za Milanovića u PGŽ-u, Željka Jovanovića.


– Čestitam Zoranu na pobjedi. Razlika u postotku između njega i kandidatkinje HDZ-a bila je ista kao i u prvom krugu, i bilo je jasno da je pobjeda moguća, zato je ovo za mene očekivano. Onog trenutka kad je ušao u drugi krug, Milanović je stvorio mogućnost za pobjedu, kaže Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a koji tvrdi da, iako nije bio među Milanovićevim fanovima i nije bio u nedjelju navečer u Tvornici kulture, nije zlopamtilo i dapače, smatra da je Milanovićeva pobjeda vrlo važna za okupljanje svih u SDP-u, do pobjede na izborima za Sabor, jer se upravo pokazalo koliko je SDP-ova stranačka infrastruktura moćna.


– SDP će već od ovog tjedna, nakon sjednice Predsjedništva, biti u »borbenoj formaciji«. Počinju intenzivne pripreme za parlamentarne izbore, rekao je jučer Komadina za naš list.Prema razmišljanjima koja su se mogla čuti u izbornoj noći, kad su se počeli kovati planovi za novu pobjedu, ideja je da ljevica i lijevi centar na tim izborima nastupe u dva bloka, ‘jer dvije mreže mogu pokupiti više nego jedna’, pa bi tako mogli nastupiti SDP s HSU-om i eventualno HSS-om kao jedan blok, dok bi drugi činili oni iz Amsterdamske koalicije, dakle IDS, PGS, GLAS, Demokrati, Laburisti, Reformisti itd., jer i njihova sinergija može imati vidljivog učinka.


Već ovih dana počinju intenzivni međustranački razgovori, jer prijevremeni izbori mogu biti već na proljeće ili početkom lipnja, stoga stranke moraju biti spremne u svakom trenutku. Pritom, nitko više ne spori Bernardiću da je upravo on lider oporbe, a na njemu će biti da odluči je li premijersko mjesto za njega ili je bolje da razmisli o mjestu predsjednika Sabora ili slično.


Veliki optimizam


Među onima koji su osobito zadovoljni Milanovićevim rezultatom, jest i šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, čija je organizacija na ovim izborima »razvalila« i donijela prevagu za pobjedu zajedno s PGŽ-om i Istrom, a pokazao se ispravnim i stari poučak matematičara Arsena Bauka koji je izračunao da SDP-ov kandidat uvijek pobjeđuje ako u PGŽ-u ostvari više od 60 posto, a uz rast od više od jedan posto u odnosu na Ivu Josipovića s prošlih izbora po svakoj županiji, to je glatka pobjeda – kakva se Milanoviću i dogodila.


SDP-ovi stratezi ističu i da su najviše pratili izlaznost na velikim biračkim mjestima, dakle u centrima gradova i manjih naselja – kad su vidjeli da je ona u nedjelju visoka, znali su da Milanović može pobijediti jer je to bio i dokaz motiviranosti njegovih birača, i garancija da ti urbani glasovi idu upravo njemu.


– Očito je to bila, osim osobne, i stranačka utakmica u kojoj smo ovaj put mi pobijedili. Također, znakovito je da se već peti put za redom ponavlja da kandidat za predsjednika kojega podržava vladajuća stranka gubi izbore za predsjednika Republike. A nakon pobjede jednog predsjedničkog kandidata, njegova politička opcija dođe na vlast na parlamentarnim izborima, izjavio je jučer Bauk.


U pobjedu je uvjeren i član izbornog stožera Zorana Milanovića, Siniša Hajdaš-Dončić.


– Mislim da će SDP na parlamentarnim izborima dobro proći, mislim da imamo šansu da pobijedimo. Nadam se da ćemo dobiti mogućnost da počnemo bolje i kvalitetnije, nego što radi HDZ, upravljati resursima Hrvatske. Siguran sam da ćemo zadržati unutarstranački mir do izbora. Parlamentarni izbori su veoma blizu, SDP će ući u parlamentarne izbore jedinstven i mislim da imamo velike šanse da pobijedimo, ustvrdio je.