Šef SDP-a

Bernardić održao virtualnu pressicu da upozori na opasnost od širenja epidemije u Hrvatskoj. Proglašena je prije 4 dana

Portal Novilist.hr

Foto Darko Jelinek

Foto Darko JelinekČetiri dana nakon što je proglašena epidemija koronavirusa u Hrvatskoj šef SDP-a Davor Bernardić održao je virtualnu konferenciju za medije. Objasnio je i zašto.


“Želimo upozoriti na opasnost širenja epidemije i nužnost da se sa najstrožim mjerama krene već danas. Zato je i ova press konferencija organizirana putem live streaminga. Iskustvo talijanskih gradova i nekih europskih zemalja nas uči da svaki dan odgađanja rigoroznih mjera može biti presudan za širenje epidemije”, istaknuo je predsjednik SDP-a Davor Bernardić te dodao kako smatra da bi nacionalni stožer trebao razmisliti o uvođenju puno rigoroznijih mjera kao što je to u Istri, misleći pritom na zatvaranje kafića, restorana i shopping centara kako bi prevenirali i spriječili širenje zaraze.


“Pozivam poslodavce da svi oni koji mogu posao organiziraju od kuće kao što smo to mi napravili u SDP-u. Svjesni posljedica koje će ova pandemija imati na građane i gospodarstvo, mi u SDP-u smo prošli tjedan ponudili naš set sa više od 15 mjera za ublažavanje negativnih posljedica od koronavirusa”, istaknuo je Bernardić te dodao da SDP zahtjeva da se barem jednom roditelju osigura plaćeni dopust kako bi mogao provoditi vrijeme sa svojom djecom koja ne idu u škole.
“Isto tako sugeriramo da učitelji i nastavnici nastave raditi od kuće kako se ne bi dodatno izlagali. Nepotrebno je da dolaze u škole. Također smatramo da svi radnici u samoizolaciji imaju pravo na naknadu u visini pune plaće na teret države. Potrebno je hitno reagirati i spriječiti otkaze u direktno pogođenim gospodarskim granama dok traje pandemija”, istaknuo je Davor Bernardić te dodao da SDP predlaže da država nadoknadi 75% bruto-plaće svim radnicima čije radno mjesto će biti ugroženo odlukama nadležnih državnih institucija kojima se na određeno vrijeme zabranjuje ili ograničava rad u pojedinim djelatnostima (turizam, ugostiteljstvo, trgovina, obrtništvo…).


Zahvalio je i svim službama, liječnicima, medicinskim sestrama, epidemiolozima te svima drugima koji su uključeni u borbu protiv epidemije za nesebični trud kako bi Hrvatska u što manjoj mjeri bila pogođena ovom situacijom.


Epidemiolog Branko Kolarić istaknuo je da su sve akcije koje trenutno poduzimaju namijenjene prvenstveno zaštiti osoba starije životne dobi.


“Bolest uzrokovana koronavirusom posebno ugrožava naše sugrađane starije životne dobi, stoga je za njih naročito važno da se drže upute i da prate preporuka. Najvažnije mjere kojih se moraju pridržavati je održavanje higijene ruku, provjetravanje prostora u kojima borave i izbjegavanje kontakta s velikim brojem ljudi.


Kako u zdravstvenim ustanovama postoji veći rizik za zaražavanje, potrebno je ukoliko je to moguće odgoditi odlaske u zdravstvene ustanove i prije toga kontaktirati obiteljskog liječnika. Važno je ne zaboraviti redovito uzimati svoju terapiju i potrebno je imati puno razumijevanja i strpljenja u danima koji su ispred nas”, poručio je.