I lijevi i desni

Beljaka je ponijela atmosfera pa zaziva ujedinjenje kompletne oporbe za izbore. Što mislite o ideji?

Dražen Ciglenečki

Foto Patrik Maček PIXSELL

Foto Patrik Maček PIXSELL

Postoji interes da se HDZ nakon idućih izbora pošalje u opoziciju, a možda nakon toga i u ropotarnicu povijesti«, rekao je BeljakRobert Šveb i dalje je kandidat vladajuće koalicije za ravnatelja HRT-a, potvrdio je to jučer premijer Andrej Plenković, i gotovo sigurno će ga saborski zastupnici u srijedu izabrati. Međutim, oporba, ohrabrena činjenicom da je glasovanje o čelnom čovjeku javnog medijskog servisa jučer uspjela odgoditi, vjeruje da ipak može onemogućiti izbor Šveba, za kojeg smatraju da bi se na Prisavlju našao u sukobu interesa, i to još temeljem javnog natječaja koji je, tvrde, protuzakonit.


U četvrtak navečer su udruženim snagama, premda su svjetonazorski suprotstavljeni, zauzeli saborsku govornicu i tako spriječili raspravu o Švebu. Jedno kraj drugog stajali su Božo Petrov, Marija Selak Raspudić, Siniša Hajdaš Dončić, Domagoj Hajduković, Bojan Glavašević, Sandra Benčić, Zlatko Hasanbegović. Neki od njih proveli su cijelu noć u klupama, bojeći se da bi, ako odu doma, HDZ mogao ipak održati raspravu i zatim ujutro izglasati Šveba. Dok je bila uključena Saborska TV, oporbenjaci su se redali za mikrofonom, objašnjavali zašto im je Šveb neprihvatljiv i još više slali poruke – opozicija je tu, mi postojimo.


Beljaka ponijela atmosfera


Ponesen tim raspoloženjem, predsjednik HSS-a Krešo Beljak jučer je čak ustvrdio da bi cjelokupna oporba, »od krajnje ljevice do krajnje desnice«, trebala ujedinjena izaći na parlamentarne izbore.
»Bez obzira na sve razlike, postoji i zajednički nazivnik, a nadam se i interes svih tih stranaka. To je borba protiv HDZ-a i interes da se HDZ nakon idućih izbora pošalje u opoziciju, a možda nakon toga i u ropotarnicu povijesti«, rekao je Beljak, koji je istaknuo primjer nekadašnjeg lidera HSS-a Vladka Mačeka, koji je na posljednjim izborima u Kraljevini Jugoslaviji nosio listu kompletne opozicije (osim komunista).


Mogao se pozvati i na slučaj Mađarske, u kojoj je Viktor Orban ujedinio protiv sebe radikalnu ljevicu i desnicu. No, takav je politički model u Hrvatskoj daleko od dogovora.