Reakcije na snimku

Bauk: “HDZ funkcionira na doktrinama održivog ustašluka i lopovluka”. Grbin: “To je kažnjivo djelo”

Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Ne vidim zašto bi Tušeka bilo sram kada Plenkovića nije sram, kaže Bauk– Potpredsjednik saborskog Kluba SDP-a Arsen Bauk u utorak je rekao kako slučaj Žarka Tušeka pokazuje da HDZ funkcionira na doktrinama održivog ustašluka i lopovluka sve dok ih mediji ne otkriju, a onda se rješava problematičnih članova.


Bauk je novinarima u Saboru komentirao snimku razgovora između predsjednika krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarka Tušeka i nezavisnim vijećnikom iz Oroslavja Viktorom Šimunićem, koji tvrdi da ga je HDZ pokušao kupiti za podršku na lokalnim izborima.


Izrazio je uvjerenje da će HDZ reagirati ako ocijene da je potrebno, kao što su reagirali u slučaju Požege, “ali nažalost kasno”-
“HDZ desetljećima funkcionira na dvije doktrine – jedna je doktrina održivog ustašluka, druga održivog lopovluka, a slučaj Tušek spada u ovo drugo. To možete raditi dok vas mediji ne otkriju i dok ne počnete raditi štetu stranci, a onda ćemo vas se riješiti i to ne zato što ste to napravili, nego zato što su vas mediji otkrili”, rekao je.


Tušek nije uspio ono što je Plenković uspio na parlamentarnim izborima


Bauk je istaknuo da Tušek nije uspio ono što je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković uspio na parlamentarnim izborima kada je, tvrdi, u Dalmaciji izmislio listu Željka Keruma, a što je Tušek probao napraviti u Krapinsko-zagorskoj županiji.


“Tušek nije napravio ništa što već Plenković nije napravio na parlamentarnim izborima s Kerumovom listom, što je Mladen Grdović jasno priznao. Ne vidim zašto bi Tušeka bilo sram kada Plenkovića nije sram”, poručio je.


Naveo je da slučaj Tušek ima poveznice s bivšim SDP-ovim gradonačelnikom Vukovara Željkom Sabom, utoliko što se pokušava financirati nešto što nije zakonito.


Ako ne možeš pobijediti nezakonito financiraš nekog nezavisnog


Bauk je rekao kako postoji snimka u kojoj se govori da je bilo “nuđenja nečega što bi netko trebao ocijeniti da nije nezakonito”, a ne želi govoriti o pravosudnom raspletu ovog slučaja.


“Da se to realiziralo bila bi riječ o nezakonitim radnjama, barem u dijelu financiranja kampanje, a ovo pokazuje modus operandi – ako ne možeš sam pobijediti, onda izmisliš nekoga nezavisnog, financiraš ga nezakonito i pokušaš dobiti glasove ili oduzeti glasove suparniku, a ako ni to ne ide, onda kupiš zastupnike kao što je bilo u prošlom sazivu”, zaključio je.


Grbin: “slučaj Tušek” kažnjivo djelo


Zamoljen da komentira novi slučaj političke korupcije u Oroslavju odnosno ‘slučaj Tušek’, Grbin je na konferenciji za novinare u Rijeci ustvrdio da “to što se moglo čuti, pokazuje da se u Zagorju dogodilo kažnjivo djelo”.


“Član predsjedništva HDZ-a je pokušao podmititi nezavisnog vijećnika, a hrvatski pravosudni sustav je utvrdio da se u takvim situacijama radi o kažnjivom djelu. Očekujem promptnu reakciju državnog odvjetništva i primjenu istih kriterija koji su već ustanovljeni”, dodao je.


“Očekujem aktiviranje radara i da taj radar poduzme sve da se takve osobe udalje iz političkog života”, rekao je Grbin.