Vlada na potezu

Banke će početi prodavati vaše minuse i dugove na tekućem? “To treba hitno zabraniti!”

Aneli Dragojević Mijatović

DINO STANIN/PIXSELL

DINO STANIN/PIXSELL

Putem Zakona o obveznim odnosima treba zabraniti preprodaju dugova fizičkih osoba nastalih iz kredita banaka, upozorava bivši ministar financija Boris LalovacRIJEKA – Postupak viceguvernera HNB-a koji je na tržištu kupio nekretninu pod povoljnijim uvjetima, dok na tržištu nekretnina s druge strane cijene divljaju, pokazuje sav paradoks koji imamo danas u Hrvatskoj, da jedni koriste dio tržišta koji nije reguliran, a to je tržište preprodaje dugova, dok drugi, da bi mogli doći do stana, moraju izdvajati enormne iznose od po 3.000 eura po »kvadratu«.


Ukazuje to na velike anomalije koje se događaju, i to više i nije tržište, već su u pitanju špekulacije kojima država mora stati na kraj, upozorava bivši ministar financija Boris Lalovac, s kojim smo razgovarali o situaciji s preprodajom kredita koje građani više ne mogu plaćati, na tržištu koje nije regulirano.


Taj je problem u fokus javnosti sada opet stavio sam HNB, doduše, na posve bizaran način. Lalovac veli da se nada da će ova Vlada konačno učiniti nešto da se preprodaja dugova zabrani, a rad agencija regulira. Sada je, napominje, krajnje vrijeme za to, zbog rastuće inflacije i rasta troškova života, uslijed kojih bi se dio građana ponovo mogao naći u vrlo nezavidnoj situaciji.
Lalovac kaže da bi se djelovati moglo kroz postojeći Zakon o obveznim odnosima, tako da se zabrani trgovanje ustupima potraživanja nastalima iz kreditnih odnosa financijskih institucija za fizičke osobe. Ne treba, ističe, ovdje čekati nikakvu europsku direktivu.


Rast cijena


– Sada je trenutak, pogotovo zato što ni pitanje prešutnih minusa još nije regulirano, iako su u Vladi obećali da će biti do kraja godine, no već idemo prema trećem mjesecu, a ne događa se ništa. Ako dakle ti prešutni minusi prijeđu na ovo neregulirano tržište, odnosno ako i njih banke počnu prodavati agencijama za naplatu potraživanja, to bi tek mogao biti problem.


Naime, zbog inflacije građani su u sve većem riziku da neće imati dovoljno sredstava da podmire veće račune za energiju, hranu… Tu bi onda mogli posegnuti za prekoračenjima po tekućima, a onda se i po toj osnovi naći na tržištu duga, upozorava Lalovac.


Iako banke do sada nisu prodavale dugove po tekućima, moguće je da će i to raditi, stoga je, kaže, sad vrijeme da ih se spriječi.


– Dva su dakle instrumenta, jedan je kroz spomenuti Zakon o obveznim odnosima koji bi riješio, odnosno potpuno zabranio ovaj dio preprodaje dugova građana proizašlih iz njihovih ranijih kredita od banaka, a drugi da se agencije stavi pod regulatora Hanfu. Jer, svi ti odnosi na tržištu duga nastali su iz kreditnih odnosa financijskih institucija, i ne možete samo njihovom preprodajom reći da za njih ne vrijede više nikakva pravila koja su vrijedila za banke. Treba vidjeti sve elemente, od njihove adekvatnosti kapitala, odnosa s potrošačima, zaštite potrošača, itd., opisuje Lalovac.


Procjenjuje da je tržište duga teško oko 30 milijardi kuna, pri čemu se dio odnosi na građane, a dio na tvrtke. Svake godine banke prodaju bar po nekoliko milijardi kuna tih loših plasmana, pa se nakupilo. Inače, banke to zovu »čišćenjem bilanci«, pri čemu »izbacuju« ono što je problematično, pa im je udio loših kredita formalno nizak, te mogu izdvojiti manje rezervacija, što im opet povećava dobit. Nju će baš ove godine isplaćivati u enormnim iznosima, s obzirom na to da je prestala vrijediti »pandemijska« zabrana isplate dividendi. Banke su dakle motivirane da se rješavaju loših plasmana. Same agencije za naplatu potraživanja posluju i posvuda po Europi.


Pitanje franka


Lalovac dakle misli da preprodaju kredita građana treba posve zabraniti, što će se, vjeruje, učiniti i na razini Europe, dok agencije treba početi regulirati. Iako je upravo Lalovac, u bivšoj Milanovićevoj vladi, ostao zapamćen kao ministar koji je uistinu nešto i radio u dijelu zaštite građana od bankarske samovolje, pa se tada počelo rješavati pitanje švicarskog franka, otpisivani su dugovi itd., pitamo ga nije li se i u njegovom mandatu moglo više učiniti i po pitanju agencija.


Lalovac odgovara da je preprodaja dugova »eksplodirala« tek negdje 2017. na 2018., a on je ministar bio ranije, i to tek godinu dana, a »ovaj sada je već sedam godina«.


– Kad smo išli u rješavanje franka, nije bilo jednostavno, ali smo znali da moramo djelovati. Država mora zaštititi građane. Prijetili su nam tada da će nam, ako krenemo u konverziju, porasti kamate, pasti rejting, da ćemo izgubiti na sudovima, uglavnom, da će se dogoditi hrpa negativnih stvari, no svejedno smo u to išli. I baš zato što se pokazalo da se može, da Vlada može, neka joj to bude putokaz da slično može učiniti i sada, zaključuje Lalovac.