Koronavirus

Bakić smatra da je situacija u PGŽ-u vrlo povoljna, ali upozorava na važan detalj

Barbara Čalušić

IZvor Nenad Bakić

IZvor Nenad Bakić

Transmisija virusa je i dalje značajna i važno je da poštujemo ključne epidemijske mjere kako bi se incidencija u županiji što prije smanjila na ispod 100 u 100.000, sada je i dalje na vrlo velikih 350, smatra BakićRIJEKA – Matematičar i poduzetnik Nenad Bakić kaže da je prema njegovim modelima u utorak zabilježen najveći pad broja hospitaliziranih još od siječnja.


– Epidemiološki razvoj u Hrvatskoj je vrlo povoljan i tjedni pad se ubrzao na skoro 20 posto. U zadnjih sedam dana je 19 županija imalo pad slučajeva, a Primorsko-goranska jedan od većih, 28 posto. Posebno veseli pad broja hospitaliziranih jer osim što opisuje najteže posljedice epidemije, teške bolesti i smrti, i najvjernije opisuje tijek epidemije, jer ljudi dolaze u bolnice neovisno o broju testiranih.


Veseli da je taj broj u padu, sada oko sedam posto na tjednoj razini za cijelu Hrvatsku, ali moramo znati da hospitalizacije kasne za infekcijama oko 20 dana, s obzirom na odmak od infekcija do hospitalizacije i njeno trajanje.
Tako da sa sigurnošću možemo zaključiti da je epidemija u Hrvatskoj počela padati već u prvoj polovici travnja. S obzirom na to da se sada većina županija uključuje u pad, te da će se više vidjeti učinci toplijeg vremena koje ne pogoduje širenju virusa, očekujem i ubrzanje pada.


Međutim, transmisija virusa je i dalje značajna i važno je da poštujemo ključne epidemijske mjere kako bi se incidencija u županiji što prije smanjila na ispod 100 u 100.000, sada je i dalje na vrlo velikih 350.


Ne zaboravimo da oko dva posto od svih potvrđenih slučajeva završi smrtnim ishodom, upozorava Bakić.