U PUNOM ZAMAHU

Bakarski vijećnici usvojili strategiju razvoja grada do 2027. Evo što u njoj sve piše

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Jednoglasno usvojenim Planom razvoja Grada Bakra za razdoblje od 2021. do 2027. godine definirana je vizija razvoja Bakra kao grada turizma, tradicije, kulture, sporta te zadovoljnih građanaBAKAR – Gradsko vijeće Bakra jednoglasno je usvojilo Plan razvoja Grada Bakra za razdoblje od 2021. do 2027. godine, kojim je definirana vizija razvoja grada kao gospodarskog i razvojnog središta Hrvatskog primorja, grada turizma, tradicije, kulture, sporta te zadovoljnih i sigurnih građana.


Zelena tranzicija


Dokumentom su utvrđena četiri ključna razvojna cilja, svaki sa svojim prioritetima i provedbenim mjerama – osigurati konkurentno i održivo gospodarstvo temeljeno na poduzetništvu, turizmu te poljoprivredi i ribarstvu, unaprijediti kvalitetu života zajednice jačanjem društvenih djelatnosti i ljudskih kapaciteta, poboljšati zaštitu okoliša, prirode i bioraznolikosti s ciljem ostvarivanja zelene tranzicije te poboljšati javnu infrastrukturu i digitalnu transformaciju Grada.


– Mi u Gradu Bakru prije više od jednog desetljeća, poučeni propustima iz prošlosti, pokrenuli smo izradu Strateškog programa ukupnog razvoja, u kojeg smo riječju, slovom i brojkom ispisali svoju viziju razvoja. Postali smo grad razvoja, grad gospodarskog središta s proračunom koji raste, s izgrađenom brojnom komunalnom i društvenom infrastrukturom, novim vrtićima, školskim dvoranama, kilometrima novih cesta, novih vodovoda, s desetinama novih gospodarskih subjekata i tisućama novih radnih mjesta, podignutim pedagoškim standardom. Grad bez prireza, s minimalnim komunalnim davanjima, besplatnim gradskim prijevozom, radnim bilježnicama i školskim priborom, osiguranom zdravstvenom skrbi i svime što život naših građana čini boljim. Novi Plan razvoja u strateškom planiranju zapravo čini nadogradnju dosadašnjeg programa. Ostvarenom vizijom udarili smo temelje brže izgradnje i jačeg gospodarskog rasta.
Upravo danas rješavaju se posljednje zacrtane stavke iz našeg programa. Krenula je realizacija projekta kanalizacije u Bakru, a u bakarskoj Industrijskoj zoni pokrenut je investicijski zamah kojeg više ništa ne može zaustaviti. U takvim okolnostima krenuli smo u izradu novog Plana razvoja Grada Bakra za razdoblje 2021.-2027. godine, kazao je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić. Dodao je da ovako sačinjen dokument predstavlja kvalitetnu podlogu za razvoj sektorskih strategija i planova, a što je neobično važno, on postaje osnova za proračunsko planiranje, investicije i što je bitno za pretvaranje u djelo brojnih projekata čija implementacija će se sufinancirati kroz bespovratna sredstva, kako Europske unije, tako i domaćih izvora financiranja.


Poduzetničke zone


– Između ostalog, planirana je izgradnja gradske garaže u Bakru, završetak rekonstrukcije Frankopanskog kaštela, kompletno uređenje obale, uz postavljanje novih pontona, kao i realizacija kapitalnog projekta izgradnje kanalizacije u Bakru, za koji je nedavno kao izvođač radova izabran GP Krk, a prvi radovi očekuju se početkom sljedeće godine. Nastavljamo s privlačenjem investitora u Industrijsku zonu Bakar na Kukuljanovu, gdje je i dalje veliki interes investitora, trenutno je u fokusu 200 tisuća »kvadrata« novog zemljišta koje će se staviti u funkciju, a intenzivno radimo i na osnivanju poduzetničkih zona, istaknuo je Klarić. Gradonačelnik se, također, pohvalio da je Grad Bakar dobio dodatnih sedam milijuna kuna bespovratnih sredstava za gradnju nove etape infrastrukture u Industrijsku zonu na Kukuljanovu. Također, kazao je, položeni su završni metri cjevovoda od Fužina do Zlobina, što je velika stvar za Grad Bakar, s obzirom na to da su godišnji gubici vode pri napajanju Plasa i Zlobina bili između 200 i 300 tisuća kuna. Klarić je najavio da će i novi proračun za sljedeću godinu biti veći od sto milijuna kuna, točnije, veći od 120 milijuna kuna.