Potpredsjednik HDZ-a

Bačić za Novi list: “Škoro nije ni mogao drugačije završiti. HDZ ne brine tko će voditi Domovinski pokret”

Zlatko Crnčec

Branko Bačić / Foto: Novi list

Branko Bačić / Foto: Novi list

Aureola gubitnika sigurno nije poticajna za snaženje stranke, kaže Branko BačićPotpredsjednik HDZ-a Branko Bačić u razgovoru za naš list analizira političku situaciju nakon iznenadne ostavke Miroslava Škore na funkciji predsjednika Domovinskog pokreta.


– Iz priopćenja Miroslava Škore, a i komentara koji su uslijedili nakon njegove ostavke, posebno od njegovih stranačkih prijatelja pa i njegove sestre, dade se iščitati kako se tu radi o unutarnjim sukobima u Domovinskom pokretu. Očito je došlo do podjela i unutarnjih sukoba koji su rezultirali ostavkom Miroslava Škore. No drukčije nije ni moglo završiti. Naime, Škoro je slično, kao i Most, pokušao svojim politikama i retorikom preuzeti ulogu, poziciju i biračko tijelo HDZ-a. Nije uspio. Birači su prepoznali razliku između originala i kopije, između ozbiljne državničke politike i populizma. HDZ je i nakon takvih nastojanja Domovinskog pokreta ostao uvjerljivo najjača politička organizacija i na proteklim parlamentarnim izborima osvojio je rekordan broj saborskih mandata otkako je uspostavljen ovakav izborni sustav u Hrvatskoj. Da ne spominjem činjenicu da je godinu dana nakon parlamentarnih izbora, odnosno u petoj godini vladavine, HDZ prema svim relevantnim istraživanjima javnog mnijenja na 30 posto podrške građana.


Je li vas iznenadila Škorina ostavka?


– Za mene je veće iznenađenje bio njegov povratak u politiku prije dvije godine, imajući u vidu izrečena opravdanja zbog čega odlazi iz Hrvatskog sabora 2008. godine. Razlozi o tobožnjim političkim napadima na njega navedeni u ostavci nisu mi posve uvjerljivi. Naime, politika jest često surova i nemilosrdna, poglavito u posljednje vrijeme kada populizam i komentari s društvenih mreža djeluju razarajuće, ali Škoro je sve to znao i prije dvije godine, a volio je i sam u takvom populizmu i širenju mržnje i netrpeljivosti sudjelovati. Stoga je posebno neuvjerljivo kad takvi prigovori dolaze od Škore, koji je zajedno sa svojim glasnogovornicima kontinuirano širio neistine i govor mržnje prema brojnim akterima, ponajviše prema vodstvu HDZ-a.


Neispunjena očekivanja


Koji bi po vama bio osnovni razlog ostavke?
– Prije svega, podjele u Domovinskom pokretu, očito potaknute neispunjenim očekivanjima na proteklim parlamentarnim i lokalnim izborima. Drugo, držim da su Miroslav Škoro i dio čelnika Domovinskog pokreta shvatili, nakon neuspjele politike ucjenjivanja Andreja Plenkovića, da na političkom spektru na kojem su se planirali pozicionirati stoji pobjednički HDZ kao presnažna, okupljajuća i iznimno organizirana hrvatska državotvorna politička stranka. HDZ je stožerna politička stranka desnog centra i desnice te nije moguće zauzeti njezino mjesto. Svakako da ta spoznaja djeluje demotivirajuće, pa i na organizacijske probleme koji su se ubrzo pokazali u osnivanju ogranaka Domovinskog pokreta diljem Hrvatske. I treće, dodatan razlog za Škorino povlačenje iz politike vidim u njegovim trima uzastopnim izbornim porazima. Tim više jer je pred nama razdoblje izbornog političkog zatišja od triju godina, pa aureola takvog gubitnika sigurno nije poticajna za daljnje snaženje stranke.


Ali na parlamentarnim izborima prošle godine Škoro je vodio koaliciju koja je osvojila 16 mandata što ni jedna opcija desnije od HDZ-a nikada nije uspjela. I nedostajao im je samo jedan mandat da prisile HDZ da mora pregovarati s njima.


– Što se tiče izbornog rezultata Domovinskog pokreta, na tim je izborima Miroslav Škoro igrao va banque. Pozivao je tradicionalno biračko tijelo HDZ-a da podrži Domovinski pokret kako bi onda rezultati izbora bili takvi da bi primorali HDZ da makne Plenkovića. Nakon čega bi Škoro preuzeo glavnu ulogu. Usprkos takvom snažnom naporu Škore i Domovinskog pokreta, HDZ je ostvario sjajan izborni rezultat, a Plenković je još u izbornoj noći formirao vladajuću većinu. I to bez ‘’ucjenjivača’’ Škore, koji je ostao u oporbi. Tako da ta njegova igra va banque – dajte mi glas kako bih osvojio vlast s HDZ-om bez Plenkovića – nije prošla. Hrvatsko mu je biračko tijelo poslalo jasnu poruku da mu je prihvatljiva upravo ona politika HDZ-a koju vodi Andrej Plenković. I to u iznimno zahtjevnom mandatu u kojem je pored ostalog morao pokazati sposobnost kriznog menadžmenta. Sjetimo se Agrokora, brodogradnje, Petrokemije, potresa, epidemije COVID-19…


Sanitarni kordon


Premijer Plenković upotrijebio je riječ »sanitarni kordon« rekavši da ga treba uspostaviti prema nekim strankama desnice, u prvom redu prema Domovinskom pokretu.


– Što se tiče Domovinskog pokreta, to se prije svega odnosi na izjave ljudi poput g. Škore ili g. Markuša i drugih koji su se nerijetko služili retorikom huškanja i govorom mržnje, antimanjinskom retorikom, ili su relativizirali napad na Markovu trgu, a upravo je do tog napada i dovelo taloženje laži i širenje mržnje o Vladi, premijeru i politici HDZ-a. Uostalom, oni su sami naznačili u predizbornom vremenu da o mogućoj koaliciji s HDZ-om mogu razgovarati pod uvjetom da se makne Andreja Plenkovića. I to je po meni bio jedan od razloga izbornog poraza Domovinskog pokreta.


Očekujete li da netko od deset zastupnika Domovinskog pokreta prijeđe na stranu vladajuće većine?


– Uopće se time ne bavimo. HDZ ima čvrstu i stabilnu većinu u Hrvatskom saboru.


Što će biti u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje o većini odlučuju tri vijećnika Domovinskog pokreta?


– U sljedećih nekoliko dana održat će se novi krug razgovora pa pričekajmo rezultate.


Bi li vam Mario Radić bio prihvatljiv kao novi predsjednik Domovinskog pokreta?


– To je stvar članstva Domovinskog pokreta tko će doći na mjesto Miroslava Škore.


A Ivan Penava, kojeg zazivaju neki desni komentatori?


– U takve špekulacije neću ulaziti. Koliko znam, Ivan Penava nije član Domovinskog pokreta.


Ali se uvijek može učlaniti.


– Ne brine nas previše tko će doći na čelo Domovinskog pokreta. Okrenuti smo radu Vlade i rješavanju izazova koji su pred nama. A neka Domovinski pokret sam izabere svog predsjednika.


Bilo kakvo ucjenjivanje za HDZ je neprihvatljivo

Nakon odlaska Miroslava Škore neupitni šef Domovinskog pokreta postao je Mario Radić. A on je tijekom parlamentarnih izbora bio najradikalniji u tome da je temeljni uvjet za suradnju HDZ-a i njegove stranke da Andrej Plenković ne može biti premijer eventualne zajedničke Vlade. Koliko bi to mogla biti prepreka suradnje HDZ-a s onim što ostane od Domovinskog pokreta?


– Zaboravljate da je HDZ na parlamentarnim izborima već pobijedio, a da nam je većina stabilna. HDZ je od prvog dana otvoren, kao i ova vladajuća većina, za suradnju s drugim programsko bliskim parlamentarnim strankama. Ali, bilo kakvo ucjenjivanje za nas je neprihvatljivo. To vrijedi i za suradnju na lokalnoj razini. U HDZ-u provodimo načelo subsidijarnosti i nemamo namjeru iz Zagreba docirati našim lokalnim organizacijama s kim će koalirati. Uvjeren sam da suprotno postupanje i naložena zabrana iz Zagreba koaliranja s HDZ-om na lokalnoj razini nanosi političku štetu prije svega tim strankama.