Potpredsjednik HDZ-a

Bačić kaže da će HDZ ubuduće uvesti drugačiju proceduru za izbor dužnosnika. Medije optužio da pišu samo o njihovim aferama

Hina

Bačić smatra i kako se, kad je u pitanju korupcija, jednim »aršinom« mjeri HDZ, a drugim SDP i ostale oporbene strankePotpredsjednik HDZ-a Branko Bačić najavio je u utorak da će HDZ za tjedan dana predstaviti svoj izborni program u kojemu će posebno poglavlje posvetiti borbi protiv korupcije, »drugačijem pristupu, pa i imenovanju dužnosnika«.


»Uvest ćemo određene predradnje i procedure kod imenovanja i predlaganja«, rekao je Bačić na N1 televiziji.


Ponovio je uvjerenje da afera Vjetroelektrane, u kojoj je uhićeno više osoba, na čelu s Josipom Rimac, bivšom HDZ-ovom državnom tajnicom, neće stranci štetiti na parlamentarnim izborima.
»Postupak, pa i tajming otvaranja tog procesa, pokazuje kako HDZ nema »šapu« nad hrvatskim pravosuđem, odvjetništvom i policijom što joj se često implicira«, rekao je opetujući kako se tu, neovisno o dužnosniku, njegovu imenu i prezimenu te pripadnosti političkoj stranci, vodi »nesmiljena« borba protiv kriminala i korupcije i zato je siguran da taj proces, odnosno afera, neće štetiti HDZ-u.


Bačić smatra i kako se, kad je u pitanju korupcija, jednim »aršinom« mjeri HDZ, a drugim SDP i ostale oporbene stranke.


Govori se o korupciji u HDZ-u, u isto vrijeme kad je za čelnika oporbe Davora Bernardića utvrđen sukob interesa, kad je nezakonito primio 263 tisuće kuna za stipendiju i nije na nju platio, »utajio« je preko 105 tisuća kuna poreza, rekao je Bačić, spominjući da je drugi čovjek Restart koalicije pravomoćno presuđen za tešku provalu, a Mrak Taritaš je »praktično hodajući sukob interesa«.


Rekao je i kako je u medijima i javnosti »netragom« nestala afera vezana za EPK 2020., odnosno Rijeku »SDP-ovu utvrdu«, otvorena dan prije afere Vjetroelektrane koja puni medije.


U utorak se očekuje procjena konzultanata za Inu


Bačić je najavio kako se u idući utorak očekuje da konzultanti daju procjenu vrijednosti Ine. »Nakon toga ćemo morati sjesti u Hrvatskoj, prije svega u Vladi, nakon izbora i vidjeti kako ispuniti taj naš stav da Inu vratimo u hrvatske ruke«, rekao je odgovarajući na pitanje o propitivanju uloge ministra energetike Tomislava Ćorića u vezi s pogodovanjem MOL-u te projektu vjetroelektrana Krš-Pađene.


Nisam Ćorićev odvjetnik, no u procesu potpisivanja rješenja prema kojem nije trebalo raditi glavnu ocjenu utjecaja (vjetroelektrana) na ekološku mrežu, vodio se zakonom i pravilnicima, a da je postupio u skladu sa zakonom potvrdili su Upravni i Visoki upravni sud, kazao je.


HDZ će pobijediti u 5. izbornoj jedinici


Bačić je naveo da je po njegovim informacijama, od svih ministara koji su bili u Vladi, za izborne liste od svoje organizacije predložena Gabrijela Žalac, no hoće li u konačnici i biti na njoj odlučit će Nacionalno vijeće na prijedlog Predsjedništva HDZ-a.


Objasnio je i zašto Damir Krstičević ne ide na izbore, Jednostavno je odlučio da će propustiti ovaj izborni ciklus, no bit će uz nas, rekao je potpredsjednik HDZ-a koji je najavio »uvjerljivu« pobjedu te stranke u 5., slavonskoj izbornoj jedinici čiju listu nosi Zdravko Marić.
HDZ će pobijediti i u Vukovaru, rekao je na opasku da će Mariću konkurirati Ivan Penava, donedavni HDZ-ov gradonačelnik.


Ako se Penava želio boriti za interes Vukovara u Zagrebu imao je priliku jer je ušao u Sabor na HDZ-ovoj listi i nije mi jasno zašto je tada napustio saborsku dužnost na koju se sada želi vratiti na drugoj stranačkoj listi, zapitao se Branko Bačić.