Potres u metropoli

Apel Zagrepčanima: Ne hodajte po centru grada niti blizu oštećenih zgrada

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

U tijeku je izmještanje studenata iz doma Cvjetno naselje u koji počinju dolaziti građani koji su u nedjelju ujutro pogođeni potresom u ZagrebuŽupni vikar u župi Marija Bistrica (D. P.) lakše je ozlijeđen u potresu koji je u nedjelju pogodio Zagreb i njegovu okolicu, a oštećeno je i Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.


Svećenik se u trenutku prvog potresa zatekao na stubama na otvorenom, uz baziliku Majke Božje Bistričke, a uslijed podrhtavanja tla u trku je pao i ozlijedio lijevu potkoljenicu, rame i dijelove glave oko očiju.


Pregledan je u bolnici u Zaboku, gdje mu je pružena liječnička pomoć, te je otpušten na kućnu njegu.
Rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević izvijestio je o vidljivim oštećenjima Nacionamoga svetišta u Mariji Bistrici.


Apel građanima


Grad Zagreb pozvao je građane da ne hodaju po centru grada niti blizu građevina koje su pretrpjele štetu u snažnom potresu koji je u nedjelju ujutro pogodio Zagreb. 


“Zbog potresa koji je pogodio Zagreb u jutarnjim satima te oštetio mnoge zgrade i fasade, građani se mole da ne hodaju po centru grada niti blizu građevina koje su pretrpjele štetu”, priopćeno je iz Grada Zagreba. 


Grad molii građane za razumijevanje i strpljenje, te da se ponašaju odgovorno i prate upute nadležnih institucija.


Iz Studentskog doma odlaze studenti, dolaze građani pogođeni potresom


U tijeku je izmještanje studenata iz doma Cvjetno naselje u koji počinju dolaziti građani koji su u nedjelju ujutro pogođeni potresom u Zagrebu, potvrdio je sanacijski upravitelj Studenog centra (SC) Zagreb Mirko Bošnjak.


 “U tijeku je izmještanje studenata studentskog doma Cvjetno naselje, koji su u Zagrebu ostali za vrijeme epidemije koronavirusa, u Studentski dom Stjepan Radić. Molimo studente doma Cvjetno naselje koji su u Zagrebu da se čim prije jave u svoje sobe kako bi ih mogli organizirano preseliti u Stjepan Radić”, rekao je Bošnjak za N1 televiziju.


Foto: D. JELINEK


Foto: D. JELINEK Dodao je da cjelokupno osoblje radi na izmještavanju i zaprimanju građana, te da je SC stavljen na raspolaganje građanima koji su zbog potresa ostali bez krova nad glavom. “To ćemo sa zadovoljstvom učiniti”, rekao je Bošnjak.


 Obavijestio je studente da će im stvari iz doma iz kojeg ih sele biti pod nadzorom i čekati ih, te da se ne uznemiravaju.


 “Građani koji dolaze danas u studentsko naselje biti će intervjuirani ukoliko su bili pod nadzorom samoizolacije. Molimo ih da se jave našim stručnim osobama u SC-u u Zagrebu kako bismo za one koji su već u samoizolaciji osigrali iste uvjete”, istaknuo je Bošnjak.


 Studenti će se preseliti uz pomoć vozila SC-a i ZET-ovih autobusa.


 “Prvi građani već dolaze, do sada ih se već četvero doselilo. Ostat će dok se ne otkloni šteta, teško je predvidjeti koliko će ovo trajati, a kada sazriju uvjeti da se građani vrate svojim kućama naši će se studenti vratiti u domove”, kazao je Bošnjak.


 Dom u Cvjetnom naselju ima pretežito dvokrevetne sobe u kojima su i frižideri.


 “Volio bih da se studenti koji su ostali u Zagrebu uključe i da pomognemo građanima, da ih smjestimo u studentski dom. Imamo i osoba s invaliditetom i molim volontere da se jave u SC Zagreb jer tim će građanima trebati pomoć. U našim objektima nemamo liftove, ali trebat će nam volonteri da pomognu starijima ljudima”, ustvrdio je Bošnjak.


 Netočnom je ocijenio informaciju da studentski restorani ne rade.


 “Nije točno da studentski restorani ne rade, radi u domu Stjepan Radić, ovdje na Cvjetnom naselju i na Lašćini. Gdje god imamo studenata pružamo im uslugu s osobljem koje je na raspolaganju”, istaknuo je.


 Bošnjak je dodao kako je važno da se građani čim prije smjeste u domove, gdje će im osigurati minimalno jedan obrok dnevno, a radi se i na tome da se svi kapaciteti SC-a čim prije stave u funkciju.


 Na Hinin upit zašto je potrebno izmještati studente i nije li jednostavnije građane useliti u prazne kapacitete zagrebačkih studentskih domova, potvrdio je kako je to odluka Kriznog stožera kako se ne bi miješali studenti i građani zbog epidemije koronavirusa.


 “U studentskim domovima u Zagrebu imamo relativno malo studenata, 10 posto u odnosu na puni kapacitet. Procijenjeno je da je na Cvjetnom najmanje studenata pa da je jednostavnije da se studenti presele u Studentski dom ‘Stjepan Radić’, da bi se ova lokacija oslobodila za građane koji su ostali bez krova nad glavom”, rekao je.


Još jednom je naglasio da se u studentske domove ne mogu smještati građani koji imaju bilo koji oblik samoizolacije. “Na taj način će se voditi računa da se ne dogodi širenje koronaviursa”, poručio je.


 Domski Odbor SD Cvjetno naselje studentima je i preko Facebooka priopćio odluku o smještaju građana u Cvjetno naselje. Svi studenti koji su ostali u domu bit će smješteni u dom na Savi u 11. i 12. paviljonu te su svima osigurana mjesta. 


 Stvari stanara koji trenutno nisu na Cvjetnom SC i uprava će spakirati u kutije i preseliti u skladište SC-a. Studente su zamolili da se počnu pakirati što prije jer selidba počinje danas, a zamolili su ih i za razumijevanje i solidarnost.