Pravobraniteljica za djecu

APEL ZA SUZDRŽANOST: Objava informacija o identitetima vezanim uz slučaj grupnog silovanja izlaže žrtvu pritiscima

Hina

ilustraciju snimio Vedran Karuza

ilustraciju snimio Vedran Karuza

"To nije čin solidarnosti sa žrtvom već njezino novo izlaganje pritiscima i povećanje njezine ranjivosti. Javnost ne smije "uzimati pravdu u svoje ruke" i sama kažnjavati pretpostavljene "krivce"", poručila je.ZAGREB – Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pozvala je danas javnost, novinare i pojedince da se suzdrže od iznošenja pojedinosti o bilo kojem djetetu uključenom u slučaj grupnog silovanja maloljetnice u Zadru te da uklone i ne dijele takve objave kako ne bi dalje nanosili štetu djeci.


“U trenutku kad su pod utjecajem vijesti o brutalnom nasilju nad djevojčicom iz okolice Zadra, snažnih emocionalnih reakcija javnosti, ali i sve izraženijeg nepovjerenja građana u institucije, u javnost izašle fotografije mladića osumnjičenih za počinjenje tog zastrašujućeg djela, vrijeme je da se iskreno zapitamo koliko smo spremni doista štititi dječja i ljudska prava”, stoji u priopćenju pravobraniteljice Pirnat Dragičević.


Pravobraniteljica upozorava da se objavom informacija na društvenim mrežama o identitetu djece i mladih ljudi u vezi sa slučajem seksualnog nasilja te o njihovim obiteljskim prilikama i ranijem životu, žrtvu i dalje ugrožava, a svi prozvani izloženi su velikoj opasnosti od odmazde.
“To nije čin solidarnosti sa žrtvom već njezino novo izlaganje pritiscima i povećanje njezine ranjivosti. Javnost ne smije “uzimati pravdu u svoje ruke” i sama kažnjavati pretpostavljene “krivce””, poručila je.


Ističe da, osim što produbljuju patnju žrtava, takvi postupci također negativno utječu na tijek sudskog postupka te da je tim objavama i neprimjerenim komentarima na društvenim mrežama i portalima počinjena golema šteta, a postoji i ozbiljna opasnost od pozivanja na “linč” svih osumnjičenika.


Nanosi se dalekosežna šteta i drugim žrtvama


“Ističem da se ovim postupkom nanosi mnogo šira i dalekosežnija šteta i drugim žrtvama seksualnog nasilja, koje još prikupljaju hrabrost kako bi prijavile što im se dogodilo, a opasnost od ovakvog javnog izlaganja dodatno će ih obeshrabriti”, upozorava Pirnat Dragičević.


“Prirodno je da smo zgroženi mogućnošću da su maloljetnici i jedva punoljetne osobe počinili više iznimno teških kaznenih djela nasilja nad djevojčicom, međutim, u takvim se situacijama moramo zapitati jesmo li, kao odrasle osobe i kao stručnjaci u javnim i državnim institucijama, učinili dovoljno da takvo ponašanje spriječimo, da ohrabrimo žrtve mučenja da to prijave nadležnim službama, da žrtvu u potpunosti zaštitimo nakon prijavljivanja i pružimo joj nužnu psihosocijalnu pomoć”, naglašava pravobraniteljica.


Svako kazneno djelo na štetu djeteta, dodaje, upućuje na to da smo kao društvo i socijalna zajednica zakazali, a odgovornost društva je tim veća ako su i počinitelji djeca.


Pozvala je sve građane na odgovorno ponašanje, na suzdržanost u objavama i komentarima na društvenim mrežama i na zaštitu dobrobiti djece; medije da pomognu smirivanju nastalih napetosti, a sve nadležne institucije da žurnim i stručnim djelovanjem pokažu svoju opredijeljenost za punu zaštitu prava djece.


Na suzdržanost od daljnjeg širenja podataka o identitetu osoba za koje postoji sumnja u počinjenje kaznenog djela silovanja pozvale su i udruga i komora socijalnih radnika, koje upozoravaju da širenje podataka o identitetu maloljetnih počinitelja i žrtve predstavlja kršenje zakonskih propisa.