Ministar obrane

Anušić: Suradnja s Milanovićem bit će kako nalažu zakon i Ustav

Hina

Ivan Anušić i Zoran Milanović / Foto Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Ivan Anušić i Zoran Milanović / Foto Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav BušljetaMinistar obrane Ivan Anušić u petak se nakon sjednice Odbora za obranu osvrnuo na jučerašnji, prvi susret s predsjednikom države Zoranom Milanovićem, ocijenivši da će međusobna suradnja biti onakva kako nalažu zakon i Ustav.


„Bilo je dobro, pozdravili smo se i nastavljamo raditi dalje, obaveze koje su zadane zakonom i Ustavom se moraju provoditi, a određeni komunikacijski kanali između mene i predsjednika države moraju postojati. Dogovorili smo se da će se kabineti usuglašavati oko svih dokumenata koje supotpisujemo ili tražimo jedni od drugih suglasnost i to je to”, komentirao je ministar Anušić jučerašnji susret s predsjednikom Republike na promociji novih časnika na Hrvatskom vojnom učilištu.


Idući tjedan, najavio je, sastat će se kabineti, delegirat ćemo osobe iz MORH-a i predsjednik će delegirati svoje savjetnike i oko svega što bude potrebno će oni komunicirati i rješavat će se zaostaci koji su ostali, kao i buduće aktivnosti.
Na pitanje očekuje li bolju suradnju s predsjednikom nego što je bila s njegovim prethodnikom Mariom Banožićem, odgovorio je da ‘nema tu što biti ni plodonosnije, ni bolje ni lošije”. „Suradnja mora biti onako kako nalažu zakon i Ustav, suradnja će na toj razini biti i dalje će funkcionirati. Nema tu nekakve prevelike ili premale suradnje, suradnja je onakva kakva zakonom mora biti da bi Oružane snage, sustav sigurnosti i naše misije normalno funkcionirale i to je to, ništa više”, poručio je Anušić.


Kako je predsjednik izjavio da je Anušić član Vlade i da će komunikacija biti onakva kakva je s Vladom, novinari su pitali što ako se nastavi sukob između predsjednika i premijera, a on se nađe u sredini, Anušić je kratko uzvratio – ‘da, ja jesam član Vlade i provodit ću politiku Vlade’.


Novinare je zanimalo i tko je ‘klošar’ koji se spominjao, a što su kamere uhvatile, u razgovoru s Milanovićem na Hrvatskom vojnom učilištu na što je ministar uz smiješak kazao da ne zna i ne može se sjetiti.


Odbor za obranu jednoglasno je podržao deset mirovnih misija u kojima sudjeluju pripadnici Hrvatske vojske.