Ministar u Pragu

Anušić: Mir na zapadnom Balkanu pogrešno je uzimati zdravo za gotovo

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ministri su na dvije radne sjednice razmijenili mišljenja o rezultatima ovogodišnjeg češkog predsjedanja inicijativom, o sigurnosnoj situaciji na području zapadnog Balkana te o implikacijama rata u Ukrajini i zbivanja u pojasu Gaze na sigurnost područja zapadnog BalkanaMir na području zapadnog Balkana teško je stečen i izboren i bila bi pogreška uzeti ga zdravo za gotovo, rekao je ministar obrane Ivan Anušić na sastanku Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC) u Pragu, priopćio je u petak MORH.


Anušić je sudjelovao na sastanku ministara obrane država članica Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC) u Pragu u četvrtak i petak.


Ministri su na dvije radne sjednice razmijenili mišljenja o rezultatima ovogodišnjeg češkog predsjedanja inicijativom, o sigurnosnoj situaciji na području zapadnog Balkana te o implikacijama rata u Ukrajini i zbivanja u pojasu Gaze na sigurnost područja zapadnog Balkana.
Anušić je uvjeren da će ova suradnja postati još sadržajnija, osobito imajući u vidu nužnost izgradnje mirnijeg, stabilnijeg i prosperitetnijeg područja zapadnog Balkana, navodi se u priopćenju.


“Za Hrvatsku je to od iznimne važnosti jer je očuvanje mira, jačanje demokracije i napredak procesa euroatlantskih integracija ključno za sigurnost i stabilnost Europe u cjelini. Mir na području zapadnog Balkana teško je stečen i izboren i bila bi pogreška uzeti ga zdravo za gotovo”, rekao je Anušić.


Dodao je da su propuštene prilike za napredak u procesu europskih integracija dovele do aktivnijeg snaženja poluga ruskog utjecaja na zapadnom Balkanu, priopćeno je.


Uz ministre država CEDC inicijative – Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Češke te promatračice Poljske, na drugoj radnoj sjednici sudjelovali su i ministri obrane ili predstavnici država zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.


U kontekstu zbivanja u pojasu Gaze, Anušić je istaknuo da Hrvatska nedvosmisleno osuđuje teroristički napad na Izrael i odlučno podupire pravo Izraela na obranu u skladu s međunarodnim pravom, navodi se u priopćenju MORH-a.


“Preko noći smo se suočili s realnošću ogromnih razmjera stradavanja nedužnih civila u Izraelu, Gazi i na Zapadnoj obali. Sad je bitno poduzimati korake koji će dovesti do održivog mira i budućnosti. U ovom trenutku, važno je stajati podjednako uz Izrael i Ukrajinu, dvije demokracije pod izravnim napadom”, rekao je ministar.


Ministar se na marginama sastanka CEDC-a u Pragu sastao s kolegama iz Slovenije, BiH i Kosova.


Anušić je istaknuo da su Hrvatska i Slovenija “primjer savezničke solidarnosti” što se pokazalo kad se Slovenija suočavala s poplavama, a Hrvatska s potresom.


Dodao je da će Hrvatska nastaviti pomagati BiH u području obrane i sigurnosti, a posebno po pitanju pristupanja euroatlantskim integracijama te pružati potporu Kosovu na putu prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji.