Kreću pregovori

ANKETA Tko treba sastaviti novu Vladu? I HDZ i Rijeke pravde imaju dvije varijante kako do većine

Portal Novilist.hr

Ilustracija NL / Pixsell

Ilustracija NL / Pixsell

Penavina stranka već se sinoć preporučila Plenkoviću, uz uvjet da u novoj vladi nema Možemo! i SDSS-a

HDZ je relativni pobjednik izbora sa 61 saborskim mandatom i ima najlakše otvoren put do slaganja nove parlamentarne većine uz Domovinski pokret s 14 mandata. Penavina stranka mu se već sinoć preporučila, uz uvjet da u novoj vladi nema Možemo! i SDSS-a, ali pitanje je imaju li svi zastupnici isti stav.


Koalicijski partner Mislav Kolakušić još je sinoć, naime, zazvao nove izbore, a stožer je napustio prije Penavinog govora.


S druge strane, ni u SDP-u još nisu odustali od pokušaja da oforme većinu s polazišne točke od svojih 42 mandata.


“Drage građanke i građani, hvala vam što ste u velikom broju iskoristili svoje biračko pravo. Rezultati izbora su pokazali da želite promjenu. U idućim danima potrebni su nam politička mudrost i strpljenje. Borba za bolju Hrvatsku se nastavlja”, napisao je noćas na Facebooku Peđa Grbin.Postoji više kombinacija na koji način doći do potrebnih 76 ruku u Saboru.


HDZ ima dvije varijante. Prva, da vlast sklopi uz Domovinski pokret i predstavnike manjina bez SDSS-a. Druga je da se ne odrekne SDSS-a i uzme svih osam manjinaca, te pokuša razbiti Domovinski pokret, a možda i doći do prebjega iz još neke stranke.


Rijeke pravde imaju također dvije varijante, iako puno klimavije. Prva je da do većine dođu uz pomoć Domovinskog pokreta, Mosta, IDS-a, Matije Posavca, Fokusa i pet predstavnika manjina.


Druga je varijanta da se ide na široku koaliciju u kojoj bi bile Rijeke pravde, Most, Možemo, IDS, Fokus, Posavec i svi predstavnici manjina.


U anketi vas pitamo koja vam se varijanta čini najizglednija.