Zastupnica GLAS-a

Anka Mrak Taritaš: Pravo na pobačaj treba upisati u naš Ustav. Sad je prilika!

Hina

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Sad je prilika da to učinimo, upozorenje koje je došlo iz SAD-a trebalo bi nam biti dovoljno, poručila je Anka Mrak Taritaš u Saboru.Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš rekla je u srijedu da pravo na pobačaj u Hrvatskoj treba zaštititi Ustavom upozorivši na odluku Vrhovnog suda SAD-a, a zastupnik Stephen Nikola Bartulica (DP) poručio je pak kako je ta odluka velik dan za ProLife pokret u cijelom svijetu.


Mrak Taritaš: Dovoljno upozorenje


Vrhovni sud SAD-a ukinuo je presudu Roe protiv Wadea kojom se na saveznoj razini američkim ženama jamčilo pravo na pobačaj od 1973. godine.


“Pravo na pobačaj treba upisati u naš Ustav. Sad je prilika da to učinimo, upozorenje koje je došlo iz SAD-a trebalo bi nam biti dovoljno”, rekla je Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) u slobodnim govorima u Saboru.
Navodeći kako je u našoj zemlji pobačaj zakonom dozvoljen, Mrak Taritaš drži da to ne znači da je i dostupan. “Masovni prizivi savjesti po bolnicama, od kojih neke onda uopće ne pružaju tu uslugu pacijenticama, su zakonsko uređenje tog pitanja ismijali i izokrenuli”, rekla je.


Bartulica slavi zabranu


Za razliku od nje, Stephen Nikola Bartulica (Klub Domovinskog pokreta) rekao je da je odluka američkog Vrhovnog suda veliki dan za ProLife pokret u cijelom svijetu. Drži i da je naš Ustavni sud po tom pitanju donio pogrešnu odluku ocijenivši da ona nije samo pogrešna nego i nekoherentna.


Onima koji su za pravo na izbor Bartulica je poručio da se mogu ljutiti, ali da će se morati pomiriti s tim da nisu na pravoj strani.


“Niste na pravoj strani. Dugo je trebalo, ali dočekali smo ovu odluku. Budimo u skladu sa znanstvenim spoznajama koje kažu da život počinje začećem, ne možemo to ignorirati”, kazao je.


Grbin: Skupljat ćemo potpise da se u Ustav vrati pravo na pobačaj


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je u srijedu da kreću u prikupljanje potpisa zastupnika da se u saborsku proceduru uvrsti rasprava o promjeni Ustava kako bi se u taj dokument vratilo pravo žene na pobačaj, a ne uspije li ta inicijativa prikupljat će potpise za referendum.


„Pravo žene na izbor je temeljno ljudsko pravo za koje će se SDP boriti tako da bude zaštićeno, a može biti zaštićeno jedino da ‘crno na bijelo’ bude upisano u Ustav”, izjavio je Grbin na konferenciji za novinare.


Dokle god odluka o tome da hrvatske žene imaju pravo na izbor ne bude jasno i čvrsto upisana u Ustav, opasnost iz Amerike prijeti i kod nas, a mi nećemo dopustiti da se u Hrvatskoj dogodi američki ili, još gore, poljski scenarij u kojem se trudnice upisuju u nekakav registar kako bi ih se pratilo i kontrolirao, poručio je Grbin.


“Za nas je to civilizacijsko pitanje, zato s kolegama iz progresivne oporbe pokrećemo inicijativu da se kroz Sabor i parlamentarnu raspravu osigura da to pravo uđe u Ustav – da žena slobodno i samostalno odlučuje o rađanju, a zadaća je države osigurati pretpostavke za ostvarivanje tog prava”, rekao je.


Ako ne uspijemo kroz Sabor, onda ćemo se boriti drugim sredstvima, a imamo i druge instrumente – referendum, poručio je Grbin istaknuvši da to nije pitanje samo jedne političke stranke nego važno civilizacijsko pitanje.


Ahmetović: Nećemo pristati na bilo kakav kompromis


Politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović poručila je da stranka po tom pitanju neće pristati na bilo kakav kompromis.


“Fundamentalistički marginalci” pokušavaju osporiti ženama osnovno pravo na izbor


„Govorim u ime svih žena kojima fundamentalistički marginalci pokušavaju osporiti njihovo Ustavom zajamčeno osnovno ljudsko pravo na izbor, u ime žena koje trpe nasilje i porugu jer žele konzumirati svoje osnovno ljudsko pravo na izbor.


Svi koji shvaćaju žene kao ravnopravne članove društva stat će uz SDP i žene, ali i muškarce koji znaju da žena nije drugotna niti će to ikada biti”, kazala je Ahmetović.


“Fundamentalističkim marginalcima” poručila je kako im nitko neće braniti da žive kako žele, ali svim demokratskim sredstvima branit će se pravo žene da odlučuje o svom tijelu i životu.


Grbin nije htio odgovoriti hoće li podršku HDZ-a za promjenu Ustava oko referenduma uvjetovati inicijativom oko pobačaja, poručivši tek kako će najprije s njima razgovarati o tome.


Upitan bi li podržao izmjenu Ustava da se ukine dvomjesečna ljetna stanka u zasjedanju Sabora, kako predlaže Domovinski pokret, Grbin je podsjetio kako je SDP još 2013 to predlagao, a nisu promijenili mišljenje.