Sabor

Andreja Marić: Umjesto da dođe pred liječnike, Beroš im šalje dopise preko medija

Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Navela je kako je više od 1.100 liječnika već napustilo Hrvatsku, a oni koji su ostali nezadovoljni su, ne samo malim plaćama, nego prvenstveno time što se ne mogu u dovoljnoj mjeri baviti poslom za koji su se školovali - prevencijom, liječenjem, ne administracijomSaborska zastupnica Andreja Marić (SDP) prozvala je u četvrtak ministra zdravstva Vilija Baroša što se, umjesto da se pojavi pred liječnicima koji su u subotu prosvjedovali na Trgu svetog Marka, odlučio pisati im dopise preko medija.


“Umjesto da se pojavi pred svojim djelatnicima, ministar nam piše dopise preko medija, iznosi neistine i floskule, kritizira, a ne rješava probleme“, rekla je Marić u saborskom govoru na slobodnu temu.


Istaknula je kako liječnici godinama upozoravaju vladajuće na sve probleme u sustavu, traže djela, a ne isprazne riječi i obećanja, te kako više nemaju strpljenja za njih.
Navela je kako je više od 1.100 liječnika već napustilo Hrvatsku, a oni koji su ostali nezadovoljni su, ne samo malim plaćama, nego prvenstveno time što se ne mogu u dovoljnoj mjeri baviti poslom za koji su se školovali – prevencijom, liječenjem, ne administracijom.


Želimo uređeni sustav zdravstva, više vremena za pacijente, a za pošten rad trebamo biti i pošteno plaćeni, istaknula je Marić.


“Ministar sve zna ali nam se obraća sramotnim dopisima, bolje da je bio tiho uoči prosvjeda liječnika“, poručila je zastupnica.


Hajduković poziva Vladu da pomogne blokiranima


Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) izrazio je zabrinutost što u mjerama pomoći zbog krize i poskupljenja, Vlada “uporno ignorira” 240 tisuća blokiranih.


“Na njih nitko ne misli, okrutno su ostavljeni na milost i nemilost inflacije i ekonomskog tsunamija kojem se ne nazire kraj“, rekao je zastupnik kojeg posebno brine što stalno raste broj blokiranih dulje od godinu dana. Koncem 2020. bilo ih je 159.588, godinu kasnije 175.447, a koncem prošle godine 181.509 građana.


Preživjeti moraju od iznosa koji im se isplaćuje na zaštićeni račun, no mnogi blokirani nemaju plaće, pa žive od primitaka zaštićenih od ovrhe poput doplataka za djecu, invalidnine i sl., kazao je Hajduković, pozivajući Vladu da im pomogne.


Kekin: Čim prije izraditi migracijsku strategiju 


Ivana Kekin (ZLB) Vladu poziva da čim prije krene u izradu migracijske strategije i zakona koji će omogućiti jednak tretman i dostojanstvene uvjete rada stranaca i njihovu integraciju.


Hrvatska, kaže, nema migracijsku politiku i plan integracije stranaca u društvo, samo Zagreb “uopće” ima akcijski plan integracije stranaca.


Naglasila je kako hrvatsko gospodarstvo ne može funkcionirati bez stranih radnika, da im je lani izdano 124 tisuće dozvola za rad, a da Vlada istodobno „ne provodi nikakve, a kamoli proaktivne useljeničke politike kako bi ti radnici imali motiv ostati i integrirati se u društvo“.


Konstatirala je i kako je izostala “šira javna osuda s političkog vrha“ dvaju nedavnih napada na indijske radnike u Zagrebu.


Sramotne ispade, jasno i glasno, od političara je osudio jedno gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, kaže Kekin.