Sastanak sa Stožerom za borbu protiv koronavirusa

Andrej Plenković objavio: U Istri se zatvaraju škole i fakulteti. Nastava će se voditi on-line. Mjere za gospodarstvo se još razmatraju

P. N.

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

- Imamo 19 zaraženih koronavirusom, u četiri grada. To su Zagreb, Rijeka, Varaždin i Pula, podsjetio je Plenković.Premijer Andrej Plenković objavio je nakon sastanka s nacionalnim stožerom za borbu protiv koronavirusa da se složio sa zahtjevom istarskog župana o zatvaranju škola, fakulteta i dječjih vrtića. 


– Donijeli smo nekoliko odluka i plan aktivnosti. Prva se odnosi na Istarsku županiju. Od istarskog župana dobili smo zahtjev da se, s obzirom na ozračje i dnevne migracije, omogući zatvaranje škola. Predlažemo da se od petka obustavi nastava u Istarskoj županiji. Škole će sutra biti otvorene i bit će pripremljen pan za aktivnosti koje će uslijediti nakon toga. U posljednjih nekoliko dana u fazi smo pripreme on-line nastave, koja može biti supstitut redovnoj nastavi, s ciljem da se nastavi redovan nastavni ciklus, rekao je Plenković.


Putem Trećeg programa HRT-a, naglasio je, bit će omogućeno puštanje programa kojim bi se također supstituirala nastava. Sutra je tranzicijski dan, kako bi se pripremile odgovarajuće mjere.
– Imamo 19 zaraženih koronavirusom, u četiri grada. To su Zagreb, Rijeka, Varaždin i Pula, podsjetio je Plenković.


Plenković je komentirao situaciju u Europi i rekao da se poduzimaju brojne mjere na razini Europske unije. Na nacionalnoj razini mi, prije svega potpredsjednik Marić, svakodnevno smo u konzultacijama. Ministri su bili na sastancima s predstavnicima gospodarstva, Jrvatske narodne banke, Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Nastavit ćemo intenzivan dijalog, kako bi poduzeli odgovarajuće mjere. 


U gospodarskom dijelu, naglasio je premijer, cilj će biti očuvanje radnih mjesta.


– Naći ćemo mjere koje će našim poduzetnicima pomoći u likvidnosti našeg poslovanja. O tome su govorili mnogi premijeri na sastanku Europskog vijeća. Založit ćemo se za fleksibilnost po pitanju davanja, poreznih davanja i doprinosa, kako bismo olakšali situaciju poduzetnicima i svima koji mogu biti pogođena ovom krizom, rekao je Plenković.


Proračun se, rekao je dobro puni, prema očekivanjima i ne dolaze u pitanje niti plaće niti mirovine. Na pitanje novinara o rebalansu proračuna, rekao je da za sada to nije potrebno učiniti. 


– Vodit ćemo računa i o svim drugim mjerama, koje ćemo fazno primjenjivati, rekao je premijer.


Dogodi li se Hrvatskoj talijanski scenarij, koje mjere će biti poduzete?, pitali su novinari ministra Davora Božinovića.


– Mi sve radimo da se taj scenarij ne ponovi. Nismo u toj situaciji i nadam se da nećemo biti, rekao je ministar unutarnjih poslova.


Premijer Plenković rekao je još da će Vlada pratiti sve što se bude zbivalo s hrvatskim gospodarstvenicima i poduzetnicima, kako bi mogla odgovoriti planiranim mjerama, čime će gospodarstvenicima pokušati olakšati teret.


– Ovo je situacija bez presedana, kakvu u Europi nismo imali. Glede turizma, dobro je da se ovo događa sada, ako se mora dogoditi. Dobro je da se ne događa u vrijeme kad je sezona ozbiljno u tijeku, rekao je Plenković.