PREMIJER

Andrej Plenković: Napad na Markovu trgu ima elemente terorističkog akta! Što se epidemije tiče, šaljem posebnu poruku mladima

P. N., Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

"Policija i državno odvjetništvo utvrđuju sve okolnosti ovoga zločina. No, ono što trebamo otvoriti kao temu su motivi i razlozi za ovaj čin koji po informacijama kojima zasada raspolažemo ima i elemente terorističkog akta", naglasio je PlenkovićZAGREB – Premijer Andrej Plenković izjavio je da, prema informacijama kojima zasad raspolažu, napad na Trgu svetog Marka koji se dogodio u ponedjeljak ima i elemente terorističkog akta.


“Policija i državno odvjetništvo utvrđuju sve okolnosti ovoga zločina. No, ono što trebamo otvoriti kao temu su motivi i razlozi za ovaj čin koji po informacijama kojima zasada raspolažemo ima i elemente terorističkog akta”, naglasio je Plenković na sjednici vlade.


Podsjetio je da smo “neki dan ispred Vlade svjedočili pokušaju ubojstva policijskoga službenika koji čuva zgradu”. Ujedno napadač je pucao i na druga dva  policijska službenika, pucao je i u vladine urede”, kazao je Plenković.
Osoba koja je odgovorna za taj čin počinila je samoubojstvo nedugo nakon tog događaja. Ranjeni policajac Oskar Fiuri je zbrinut u Vinogradskoj, njegovo stanje je dobro i on se, kaže, oporavlja.


Brz oporavak policajcu


Premijer ga je jučer zajedno s ministrom unutarnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem i glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom posjetio u bolnici.


“Drago nam je da se osjeća dobro te dajem potporu njemu i njegovoj obitelji i zahvaljujem liječnicima u Vinogradskoj na pruženoj skrbi te mu želimo brz oporavak”, poručio je.


S obzirom da su nakon napada na Markovom trgu pojačane mjere sigurnosti, Plenković je istaknuo da one imaju privremen karakter. Svi daljnji modaliteti zaštite objekata, prostora definirat će se i mijenjati u skladu sa sigurnosnom procjenom.


Plenković je naglasio da će u balansiranju tih mjera voditi računa o dosadašnjoj tradiciji, a to je “kultura otvorenosti, pristupačnosti, dostupnosti svakoga od nas osobno pa i hrvatskih institucija”.


“Istodobno, vodit ćemo računa i o zaštiti, sigurnosti onih koji su na dužnostima, a i samih zgrada, institucija hrvatske države”, dodao je.


Poručio je da nova organizacija neće ni na koji način utjecati na mogućnost predstavnika medija da izvještavaju o svim vladinim aktivnostima, sjednicama, događanjima, kao ni na dostupnost ministara da daju izjave.


U tom smislu će, kaže, osobno u 13 sati, imati konferenciju za medije o svim aktualnim temama.


Zabrinjavajući broj zaraženih


U posljednja 24 sata zabilježeno je 748 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3210. Među njima je 441 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminule su 4 osobe.


Rekordan dan po broju oboljelih komentirao je uvodno na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković, javlja N1.


“Danas imamo 748 oboljelih. Riječ je o širem trendu prisutnom i u susjedstvu, Europi i svijetu. Pandemija se kako smo i pretpostavljali s hladnijim vremenom i širi. Danas broj zaraženih premašuje 38 milijuna, a to je za dva milijuna više nego prošlog tjedna”, dodao je.


“Situaciju možemo nazvati zabrinjavajućom”, kazao je i govorio o mjerama.


“Svi smo svjesni da to nije jednostavno, ali uspjeh možemo ostvariti samo ako smo solidarni. Uspjeh može ostvaraiti samo pridržavanjem mjera. Ovim putem apeliram na sve da peru ruke, nosme maske i drže distancu”, dodao je Plenković.


Uputio je i posebnu poruku mladima.


“Posebna poruka mladima – svjesni smo pandemija narušava vaš društveni život i navike, ali važno je da poštujete mjere jer tako štitite svoje bližnje, roditelje, bake i djedove. Hrabrost nije u kršenju mjera već je hrabrost žrtvovati dio svog komoditeta za zaštitu drugih”, kazao je.