"Sigurna Hrvatska"

Plenković predstavlja izborni program HDZ-a: “Smanjit ćemo PDV, povećati mirovine”

P. N.

Izborni program HDZ-a temelji se na 10 ključnih točaka/ Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Izborni program HDZ-a temelji se na 10 ključnih točaka/ Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HDZ-ov izborni program posebno naglašava deset prioriteta, a koji se nalaze u pet temeljnih postavki HDZ-ove nove »razvojne paradigme za sigurnu Hrvatsku u 21. stoljeću«Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u središnjici stranke predstalja program Hrvatske demokratske zajednice za parlamentarne izbore za Hrvatski sabor 2020.


HDZ namjerava smanjiti broj ministarstava, prepoloviti broj lokalnih dužnosnika, te omogućiti funkcionalno povezivanje općina, a nakon četiri godine njihovog novog mandata prosječna plaća bit će 7.600 kuna, a minimalna najmanje 4.250 kuna.


Stopa PDV-a na hranu smanjit će se s 25 na 13 posto, a mirovine povećati za najmanje deset posto.
Program pod nazivom »Sigurna Hrvatska«  je jučer usvojio Središnji odbor stranke.


HDZ-ov izborni program posebno naglašava deset prioriteta, a koji se nalaze u pet temeljnih postavki HDZ-ove nove »razvojne paradigme za sigurnu Hrvatsku u 21. stoljeću«.Prvi prioritet je onaj pod nazivom »Ponosna i suverena Hrvatska«.


– Vođeni domoljubljem i demokršćanskim vrijednostima, nastavit ćemo odvažno promicati nacionalne interese, štititi dignitet Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, jačati Hrvatsku vojsku i policiju, te učvršćivati suverenitet i utjecaj Hrvatske u Europi i svijetu, piše u programu HDZ-a.
U trećem prioritetu pod nazivom »Radna mjesta i plaće« predviđa se stvaranje uvjeta za otvaranje 100.000 novih radnih mjesta za što se namjerava uložiti deset milijardi kuna.


– Do kraja mandata prosječna plaća iznosit će 7.600 kuna, a minimalna će iznositi najmanje 4.250 kuna. Svakoj mladoj osobi osigurat ćemo 130.000 bespovratnih kuna za samozapošljavanje, piše u programu HDZ-a. U 4. prioritetu »Demografsko revitalizacija« obećava se osiguravanje roditeljskih naknada u visini pune plaće, udvostručavanje dječjeg doplatka, subvencioniranje 20.000 stambenih kredita za mlade obitelji, te osiguravanje produljenog rada u još 200 vrtića. Regulirat ćemo rad trgovina nedjeljom, te omogućiti svima da je provedu u obitelji, piše u 4. prioritetu »Demografska revitalizacija«.


Peti se prioritet bavi porezima i tu se obećava smanjenje stope poreza na dohodak s 24 na 20 posto, odnosno s 36 na 30 posto čime se namjerava utjecati na rast primanja svih radnika.


– Za poduzeća s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna, smanjit ćemo stopu poreza na dobit s 12 na deset posto, čime ćemo obuhvatiti više od 100.000 poduzeća i obrta. Za svu hranu, stopu PDV-a snizit ćemo s 25 na 13 posto i omogućiti niže cijene, obećava HDZ vezano za poreze.
U šestom prioritetu »Zdravstvo i mirovine« obećava se ulaganje tri milijarde kuna u modernizaciju zdravstvenog sustava, izgradnja Nacionalne dječje bolnice u Zagrebu, revitalizacija Imunološkog zavoda, te povećanje mirovina za najmanje deset posto.


U sedmom prioritetu »Obrazovanje, znanost i industrija 4.0« predviđa se pet milijardi kuna za modernizaciju obrazovnog sustava, nastavak povećanja plaća, osiguranje 50.000 učeničkih, socioekonomskih i STEM stipendija.


U gospodarstvu, u osmom prioritetu pod nazivom »Samodostatnost u hrani i energiji« HDZ si je postavio vrlo ambiciozne ciljeve. HDZ je konstatirao kako je »pandemija korona virusa razotkrila ranjivost nacionalnih gospodarstava na vanjske šokove u globaliziranoj ekonomiji, te ukazala na nužne promjene razvojnog modela«.


– Oporavak i transformacija našeg gospodarstva trebaju se temeljiti na samodostatnosti u proizvodnji hrane i energije, te na održivom korištenju prirodnih resursa. Tako ćemo dodatno ojačati ekonomsku suverenost, u čemu smo već ostvarili značajne pomake, piše u HDZ-ovom programu. Tako da je HDZ-u među prioritetima u idućem mandatu »povećati poljoprivrednu proizvodnju za 30 posto na 22 milijarde kuna, udio mladih poljoprivrednika s 13 na 20 posto, uz povećanje proizvodnje svinjskog mesa za 40 posto, odnosno za 20 posto u govedarstvu«.


HDZ obećava izgradnju 20 regionalnih rashladnih, skladišnih i distribucijskih centara za voće i povrće, te stavljanje u funkciju dodatnih 300.000 hektara poljoprivrednog šumskog zemljišta, te povoljno financiranje i povećanje proizvodnje u ribarstvu za 20 posto i izgradnju više od dvadeset ribarskih luka. HDZ će povećati proizvodne kapacitete iz obnovljivih izvora energije s postojećih 900 MW na 2250 MW.


U devetom prioritetu »Obnova Zagreba« govori se o obnovi glavnog grada kojeg je ovog proljeća pogodio razorni potres, dok se u desetom pod nazivom »Ravnomjeran razvoj« govori u o ulaganju 30 milijardi kuna u ravnomjeran regionalni razvoj.


Što se tiče turizma HDZ namjerava uspostaviti web booking portal privatnog smještaja čija provizija ne bi bila veća od pet posto, otvaranje 20.000 novih radnih mjesta u turizmu, te izgradnju do 7.000 novih hotelskih soba. HDZ namjerava pokrenuti Projekt Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski kotar ukupno vrijedan dvije milijarde kuna.


HDZ obećava da mu je cilj da u srpnju ove godine uđe u Europski tečajni mehanizam II »što je posljednji korak prije ulaska u europodručje kako bi Hrvatska postala sigurnom destilacijom za ulaganje«.


HDZ u svom programu obećava da će povećati naknadu za socijalno ugroženog pojedinca s 800 na 1.500 kuna, te donijeti novu strategiju borbe protiv siromaštva i socijalnog isključivanja. HDZ će donijeti i nove mjere za zapošljavanje osoba s invaliditetom, te osigurati podršku dugotrajno nezaposlenim osobama.


– U prvom dijelu mandata uspostavit ćemo novi normativni okvir za ovrhu koji će osigurati bolju zaštitu dostojanstva ovršenika, uz učinkovitiji proces ispunjenja tražbine ovrhovoditelja, piše u novom programu HDZ-a. Dodaje se da će se povećati smještajni kapaciteti domova za starije za 1.500 korisnika, te pojačati nadzor nad kvalitetom pružene skrbi.


– U svim županijama dovršit ćemo gradnju skloništa za smještaj žrtava nasilja i osigurati njihovu zaštitu izdvajanje počinitelja nasilja iz obiteljskog doma. Omogućit ćemo rad Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenog djela i prekršaja, SOS telefoni, 24 dana dnevno svih sedam dana u tjednu, piše u programu.