zajewdno protiv epidemije

Andrej Plenković na virtualnoj sjednici UN-a: Hrvatska je za očuvanje Svjetske zdravstvene organizacije!

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Potvrdio je predanost Hrvatske i Programu Ujedinjenih naroda o održivom razvoju do 2030. te Pariškom sporazumu iz kojeg je Trump također povukao SAD.ZAGREB  – Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) treba očuvati kao vodećeg autoriteta i čuvara javnog zdravstva na globalnoj razini, izjavio je na sjednici UN-a hrvatski premijer Andrej Plenković.


Plenković je govorio na posebnoj virtualnoj sjednici Opće skupštine UN-a o pandemiji koronavirusa kojim je u svijetu zaraženo 65 milijuna i umrlo 1,5 milijuna ljudi.


“Vjerujemo da je izuzetno važno očuvati središnju ulogu Svjetske zdravstvene organizacije…Hrvatska čvrsto vjeruje u potrebu globalnog zajedničkog pristupa borbi protiv pandemije”, izjavio je Plenković, koji je u izolaciji zbog zaraze koronavirusom.
Potvrdio je predanost Hrvatske i Programu Ujedinjenih naroda o održivom razvoju do 2030. te Pariškom sporazumu iz kojeg je Trump također povukao SAD.


Američki predsjednik Donald Trump je ranije ove godine srezao financiranje WHO-a i najavio da će SAD napustiti tu organizaciju sa sjedištem u Ženevi optuživši ju da je marioneta Kine, što je WHO opovrgnuo.


Na dvodnevnom sastanku sudjeluje 53 predsjednika države, 39 predsjednika vlade i 38 ministara. SAD je u srijedu ustvrdio da je sastanak svjetskih čelnika zapravo osmišljen kako bi omogućio Pekingu da širi “propagandu”.


Plenković je u svome govoru rekao da optimizam u borbi s covidom-19 ulijeva to što nekoliko cjepiva čeka odobrenje i upotrebu, a da je sljedeći izazov na globalnoj razini osigurati pravednu i pravodobnu dostupnost cjepiva.


“Dodatni prioritet je osigurati koordiniranu i jasnu komunikaciju o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva te tako spriječiti širenje lažnih informacija”, istaknuo je.


“Naš odgovor na ovu bolest trebao bi uključivati i pomoć ljudima, zaštitu njihovog zdravlja i ekonomskog blagostanja, uz istodobnu zaštitu našeg planeta”, smatra Plenković.


Govoreći o strategiji svoje vlade, rekao je da je posebna pozornost posvećena ne samo mjerama za spašavanje ljudskih života, već i ekonomskom oporavku.


Naveo je da je pokrenuta posebna web stranica sa svim važnim informacijama i poveznicama, kao i aplikacija “Stop COVID-19“ za koju je rekao da je potpuno usklađena s propisima EU-a o zaštiti privatnosti.


Premijer je u govoru podsjetio na hrvatskog profesora Andriju Štampara, jednog od osnivača WHO-a.