Slučaj Ajsoltan Nijazove

Amnesty International traži od Hrvatske da odmah pusti na slobodu članicu Pussy Riota

Hina

Ilustracija

Ilustracija

"Hrvatske vlasti znaju da njezin aktivizam stavlja Ajsoltan Nijazovu u veliki rizik od ozbiljnog zlostavljanja ... ako bi bila izručena Turkmenistanu", rekla je Julia HallAmnesty International zatražio je od Hrvatske u srijedu da pusti Ajsoltan Nijazovu, aktivisticu i članicu skupine Pussy Riot koja je uhićena po međunarodnoj tjeralici i mogla bi biti izručena Turkmenistanu.


Nijazova je uhićena u ponedjeljak na granici sa Slovenijom po tjeralici Turkmenistana koji ju traži zbog navodne pronevjere novca.


“Hrvatske vlasti znaju da njezin aktivizam stavlja Ajsoltan Nijazovu u veliki rizik od ozbiljnog zlostavljanja … ako bi bila izručena Turkmenistanu”, rekla je Julia Hall, zamjenica direktora Amnesty Internationala za Europu.
“Vlasti u Zagrebu moraju odbiti zahtjev Turkmenistana .. za izručenjem i odmah je pustiti iz zatvora”, rekla je Hall u priopćenju.


Ona je naglasila da su skupine za zaštitu ljudskih prava dokumentirale mnoge slučajeve u Turkmenistanu  da se podižu optužnice na temelju izmišljenih ili nepouzdanih dokaza.