Objavili novu procjenu

Američki znanstvenici misle da je vrhunac trećeg vala u Hrvatskoj za 20-ak dana. Evo kakvu nam situaciju predviđaju za ljeto

Portal Novi list

Foto Davor Kovačević / IMHE

Foto Davor Kovačević / IMHE

Ukoliko su američki znanstvenici u pravu, Hrvatsku vrhunac trećeg vala čeka tijekom ovog mjeseca, a toplije vrijeme i ljeto ipak bi trebalo makar privremeno "ugušiti" epidemijuNeovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IMHE) iz Washingtona, koji svoje procjene bazira na dostupnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, danas je objavio nove prognoze kretanja epidemije u pojedinim zemljama svijeta.


Ukoliko su američki znanstvenici u pravu, Hrvatsku vrhunac trećeg vala čeka tijekom ovog mjeseca, a toplije vrijeme i ljeto te masovnije procjepljivanje, ipak bi trebali makar privremeno “ugušiti” epidemiju.


Do 1. svibnja, naime, broj dnevnih slučajeva zaraze trebao bi se smanjiti na oko 1.670 ljudi. Do 1. lipnja dnevni broj slučajeva trebao bi biti oko 320, 1. srpnja 70-ak, a 1. kolovoza – 35.

IMHE prognozira da će u Hrvatskoj do 1. kolovoza od posljedica koronavirusa umrijeti ukupno 8.477 osoba. Vrhunac će i tu biti početkom svibnja kada računaju da će umirati po 65 osoba dnevno. Već mjesec dana kasnije, 1. lipnja, dnevni broj smrti trebao bi biti 10 do 12, a 1. kolovoza neće biti preminulih.Vrhunac broja hospitaliziranih u Hrvatskoj trebao bi biti do kraja travnja, kad se računa da bi mogao dosegnuti i do 2.800 pacijenata. No 1. srpnja u bolnici se, prema procjenama IMHE-a, neće liječiti više od 128 osoba.


Što se tiče zemalja u okruženju, IMHE najgore procjene ima za Bosnu i Hercegovinu kojoj do 1. kolovoza predviđaju 12.767 preminulih osoba.


Procjene američkih znanstvenika za Hrvatsku i ostale zemlje možete pogledati OVDJE.