Dekriminalizacija

Američka vlada bitno mijenja pristup marihuani: ‘Previše je života preokrenuto zbog našeg neuspjelog pristupa’

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Do sada su marihuana ili kanabis bili u prvoj i stoga najstrožoj kategoriji koja uključuje heroin i LSDAmerička vlada odlučila je u četvrtak kategorizirati marihuanu kao manje opasnu drogu, što znači da ljudi koji koriste ili posjeduju tu supstancu vjerojatno ubuduće neće ići u zatvor.


“Previše je života preokrenuto zbog našeg neuspjelog pristupa marihuani”, napisao je američki predsjednik Joe Biden na platformi društvenih medija X.


“Danas Ministarstvo pravosuđa poduzima sljedeći korak kako bi reklasificiralo marihuanu s popisa I na popis III prema saveznom zakonu”.
Droge se u Sjedinjenim Državama svrstavaju u pet različitih kategorija. Do sada su marihuana ili kanabis bili u prvoj i stoga najstrožoj kategoriji koja uključuje heroin i LSD.


Američka vlada sada je zatražila da se u budućnosti uvrsti u treću kategoriju. Kao rezultat, marihuana će biti u rangu sa steroidima ili paracetamolom. Američki mediji tu reklasifikaciju označili su kao povijesnu.


Reklasifikacija priznaje medicinsku uporabu kanabisa, ali nije planirana potpuna legalizacija u cijeloj zemlji za privatnu potrošnju.


Iako je marihuana već legalna u rekreativne i medicinske svrhe u više od 20 američkih saveznih država, a samo iz medicinskih razloga u više od desetak drugih država, savezni zakon još uvijek zaostaje.


Potez Bidenove vlade ima dalekosežne posljedice za istraživanje i oporezivanje, a pridonosi i daljnjoj dekriminalizaciji kanabisa.