Svjetski gigant

Amazon dolazi u Hrvatsku: Najavljeno otvaranje ureda, evo kakve stručnjake traže

Hina

Foto: iStock

Foto: iStock

Poslovanje u oblaku novo je područje na koje američki div u Hrvatskoj planira proširiti poslovanje, nakon što je u listopadu prošle godine Hrvatskoj pošti dodijelio posao lokalne i regionalne distribucije paketa.Globalni online trgovac Amazon planira zaposliti 55 tisuća novih radnika širom svijeta na korporativnim i poslovima u robotici, istraživanju i inženjerstvu, a najavio je i otvaranje ureda u Hrvatskoj radi širenja poslovanja na usluge u oblaku.


U SAD-u otvorit će oko 40.000 novih radnih mjesta, u Velikoj Britaniji nekih 2.500, a ostatak uglavnom u Indiji, Njemačkoj i Japanu, izvijestio je BBC u srijedu.


U Hrvatskoj formalno su najavili otvaranje ureda u kojem će u prvoj fazi zaposliti 15 radnika na poslovima projektiranja i održavanja infrastrukture oblaka.
Poslovanje u oblaku novo je područje na koje američki div u Hrvatskoj planira proširiti poslovanje, nakon što je u listopadu prošle godine Hrvatskoj pošti dodijelio posao lokalne i regionalne distribucije paketa.


Izvršni direktor Andy Jassy rekao je za Reuters u srijedu da Amazon treba nove zaposlenike kako bi održao korak sa širenjem svoje maloprodaje, računalstva u oblaku i oglašavanja.


Vijest o globalnom zapošljavanju prvi je put objavljena u intervjuu koji je Jassy dao Reutersu, podsjeća BBC.


Veliki broj poslova vjerojatno će biti namijenjen novom programu lansiranja satelita u sklopu Projekta Kuiper čiji je cilj proširenje širokopojasnog pristupa internetu, nagađa pak BBC.


“Amazon nastavlja brzo rasti i neumorno inovirati u mnogim područjima”, navodi se u priopćenju, objavljenom u srijedu.


Iz Amazona podsjećaju da su ove godine već zaposlili 10.000 novih radnika u Velikoj Britaniji, čime su broj zaposlenih povećali na 55 tisuća. Više pojedinosti o zapošljavanju očekuje se uoči planiranog globalnog sajma poslova u Amazonu koji počinje 15. rujna, navodi BBC.


“Jako je puno radnih mjesta izmješteno ili izmijenjeno tijekom pandemije i puno ljudi razmišlja o drugačijim i novim poslovima”, rekao je Jassy za Reuters.


Amazon je drugi najveći poslodavac u SAD-u, globalno zapošljava oko 275.000 zaposlenika na tehnološkim i korporativnim poslovima, a u posljednje vrijeme ubrzano širi svoje skladišno i distribucijsko poslovanje.


Najnoviji val zapošljavanja najavljen je u trenutku kada tvrtke u SAD-u, ali i u Velikoj Britaniji, izvješćuju o sve većim problemima pri popunjavanju kvalificiranih radnih mjesta. Kako bi privukao nove zaposlenike, Amazon je ponudio bonuse za prijavu za neke poslove.


Najava se vremenski poklopila i s valom kritika iz redova sindikata i drugih skupina na račun poslovne prakse u Amazonu, podsjeća BBC.