Ravnatelj KBC-a Rijeka

Alen Ružić: “Ovo je velika prijetnja, ali siguran sam da će se ova pandemija uskoro riješiti”

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

U Rijeci imamo hospitalizirano 22 Covid bolesnika, 18 s teškom kliničkom slikom, a dva na respiratoru. Slobodni kapaciteti su nam 46 spremnih postelja, rekao je Alen Ružić.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić komentirao je situaciju u Primorsko-goranskoj županiji vezane uz koronavirus, koja danas broji 125 novih slučajeva zaraze, javlja N1.
U emisiju se uključio nakon sastanka županijskog stožera.


“I ovaj skok znak je upozorenja da dignemo svoje kapacitete. Mi smo u županiji i KBC-u Rijeka to već učinili, te mislim da ovaj skok treba biti upozorenje svima, pa i našim građanima, kako bi spriječili širenje ove pandemije.


Ima slobodnih kapaciteta


U Rijeci imamo hospitalizirano 22 Covid bolesnika, 18 s teškom kliničkom slikom, a dva na respiratoru.
Slobodni kapaciteti su nam 46 spremnih postelja. U PGŽ je bilo veliko žarište u domu umirovljenika prije nekoliko tjedana, tada smo povećali kapacitete, i zahvaljujući tome što smo se tada pripremili, sada imamo spremne dodatne kapacitete”, rekao je Alen Ružić.


Na pitanje kakva je situacija s osobljem odgovorio je:


“Mi se borimo da zaštitimo zdravstveni sustav od prodora, kako nam djelatnici ne bi bili zaraženi ili išli u izolaciju. I s ostalim zdravstvenim ustanovama imamo komunikaciju, pa ako ostanemo bez nekih djelatnika, spremni smo u suradnji s drugim ustanovama nadomjestiti nedostatak.


Svakodnevno komuniciramo i s Ministarstvom. Regije se u Hrvatskoj jako razlikuju, nije kod nas isto kao i u Slavoniji, pa je poznavanje različitosti nužno kako bi se dobro koordinirao sustav”, objasnio je Alen Ružić.


Kazao je da, ako dođe do problema, to bi značilo da se dio redovnog programa zaustavlja.


“Mislim da su medicinski radnici već pokazali kako su požrtvovani i solidarni.


Ako se desi da nam intenzivista ne bude dovoljno, ciljano ćemo ih nadomještavati kolegama tih specijalnosti iz drugih ustanova. Mi zapravo možemo neke specijalnosti koje se preklapaju nadomjestiti adekvatnim specijalnostima. Intenzivist kardiolog može na neki način nadomjestiti pulmologa i slično.


Zdravstvena prijetnja


Spremni smo da se prilagodimo okolnostima koje se mijenjaju. Poziv umirovljenim kolegama stvar je procjene, ali za dio kolega koje karakterizira iskustvo će se naći pozicije na kojima neće biti izloženi infekciji, a gdje će se njihovo iskustvo pokazati kao nužno za sustav”, rekao je Ružić.


Na pitanje ima li zastoja u opskrbi lijekovima odgovorio je:


“Nismo imali zastoja, ne samo u našoj bolnici, nego sustav i šire dovoljno brine. Strahu i panici nema mjesta. Sustav će imati stalnu opskrbu. I prije ove situacije iznimno se rijetko događalo da negdje nešto nedostaje, ali tada smo jedni drugima pomagali.


Ovakva pandemija koju sada doživljavamo realna je zdravstvena prijetnja. Zdravstveni ministar ima prioritet rješavanja tog problema. Sustav treba racionalizaciju, i to je ono što je naš ministar prije novog vala najavljivao i siguran sam da će se ova pandemija u skorom periodu riješiti.


Na putu smo jednog održivog, čvrstog zdravstvenog sustava, to je promjena u kojoj ćemo uživati nakon pandemije”, rekao je Alen Ružić.