Novogradiški slučaj

Aladrović: Do najsitnijeg detalja ćemo istražiti slučaj teško ozlijeđene djevojčice

Hina

Foto Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministar Aladrović rekao je da se čuo s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, ministrom zdravstva Vilijem Berošem te ravnateljem bolnice u kojoj se djevojčica nalazi te da svi polažu nade da će se djevojčica oporavitiMinistar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je u petak da će se “do najsitnijeg detalja” istražiti slučaj dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške koja je s teškim ozljedama primljena u zagrebačku Klaićevu bolnicu.


“Prije svega moram izraziti žaljenje i kao ministar i kao otac malog djeteta. I zaista je teško izraziti emociju koja sve obuzima kada vide ovakve slučajeve”, kazao je ministar Aladrović novinarima.


Stanje djevojčice je vrlo teško i kritično, ozljede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po cijelom tijelu. Njeni roditelji su uhićeni te se provodi kriminalističko istraživanje. Obitelj iz koje potječe djevojčica od prije je poznata Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška jer je otac bio prijavljen za obiteljsko nasilje. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtjev roditelja Centar ga je vratio u biološku obitelj.
Ministar Aladrović rekao je da se čuo s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, ministrom zdravstva Vilijem Berošem te ravnateljem bolnice u kojoj se djevojčica nalazi te da svi polažu nade da će se djevojčica oporaviti.


“No, činjenica je da su čudne okolnosti dovele do hospitalizacije”, ustvrdio je Aladrović koji je danas u Petrinji svečano uručio ugovore u vrijednosti 6,7 milijuna kuna.


Rezultati upravnog nadzora danas do kraja dana ili najkasnije sutra ujutro


Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je u Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška odmah, kaže, poslalo upravni nadzor. Dogovorili su s komorama stručni nadzor iz domene socijalnog rada i iz domene psihološke komore. Koliko zna, i socijalne radnice su također već došle u stručni nadzor.


Ono što će utvrditi upravni nadzor Ministarstva, koji je u tijeku, je da li se postupalo u skladu sa zakonskom regulativom, a stručni da li su stručnjaci iz domene socijalnog rada i psihološke djelatnosti odradili svoj posao prema pravilima struke, rekao je.


“Moramo vrlo jasno reći, do najnižih detalja i najviših tančina ćemo izanalizirati slučaj i utvrditi eventualnu odgovornost, propuste sustava”, poručio je ministar, pritom osudivši svaki oblik nasilja.


Rekao je da je zatražio da rezultati upravnog nadzora budu najkasnije sutra ujutro ili danas do kraja dana kako bi što prije imali informacije ukoliko postoje propusti.


Istaknuo je da i on ima informacije da je dijete vraćeno u obitelj prijavljenog nasilnika te da ima osobne dvojbe kako je to moguće i zašto se to dogodilo, ali da se u ovom trenutku može jedino pustiti stručnom nadzoru da sve utvrdi.


“A po svemu što smo do sada vidjeli, to je činjenica koja se ne smije dogoditi. Ali pustimo stručnom nadzoru da sve istraži”, naglasio je.


Postoje li, odgovorni će odgovarati


Aladrović nije želio prejudicirati gdje se nalazi odgovornost ni postoji li, no ako postoji, odgovorni će, poručio je, odgovarati. “Stručni nadzor je taj koji će to utvrditi. U ovom trenutku neću nikoga osuđivati, ali neću nikoga ni abolirati”, istaknuo je.


Dodao je da je Ministarstvo već u dugo u aktivnim razgovorima s raznim inicijativama i udrugama te mijenjaju zakonske prijedloge kako bi suzbili nasilje.


Najavio je izmjene Zakona o socijalnoj skrbi na kojem, ističe, rade već duže vrijeme. Na Vladi bi se trebale naći u lipnju, a trebale bi po Aladrovićevim riječima, reorganizirati cijeli sustav za socijalnu skrb – djelvaonje i nadležnosti.


Kroz Zakon će definirati osnivanje stručnih tijela na načina da se omogući cjeloživotno obrazovanje svim djelatnicima u sustavu te je uvjeren da će to dovesti do prevencije slučajeva.


Na pitanje hoće li se zakonom onemogućiti slučajevi da se djeca vraćaju u obitelji zabilježenih obiteljskih nasilnika, poručio je da će Zakon o socijalnoj skrbi učiniti sustav bolje i kvalitetnije organiziranim.


“Ako postoji potreba za izmjenama druge zakonske regulative kako bismo onemogućili ovakve događaje, definitivno ćemo to učiniti”, dodao je.


Na pitanje zašto se ništa nije promijenilo od slučaja s Paga gdje je prije nekoliko godina otac bacio svoje četvero djece s balkona, Aladrović je iznio uvjerenje da se ipak puno toga napravilo.


Mijenjale su se, naveo je, zakonske regulative iz domene Kaznenog zakona, iz domene prekršajnih i kaznenih odredbi vezanih za nasilje u obitelji.


“Mnoge stvari su korigirane, dodijelili smo novac mnogim udrugama koje se bavi ovakvim tipovima i vrsta nasilja, surađujemo s drugim ministarstvima. Nažalost, ovaj slučaj nas je osvijestio da to možemo učiniti agilnije i aktivnije”, ustvrdio je ministar.