Vremenska prognoza

Ako se neko baš zaželio kiše i hladnijeg vremena, meteorolozi nemaju dobre vijesti: ‘Ostaje toplo’

P. N.

Arhiva NL

Arhiva NLŽeljni svježijeg i kišovitijeg vremena – dobu godine primjerenijega – ostat će razočarani i sljedećih dana, vjerojatno sve do kraja novoga tjedna. Uz iznimku dijela sjevernog Jadrana i Gorskoga kotara, gdje će, kao i u subotu, i u ovu nedjelju, pa i dio ponedjeljka, biti povremene mjestimične uglavnom slabe kiše i rosulje. I jugozapadnjak i jugo će još do ponedjeljka česti biti umjereni, ponegdje i jaki, a u nastavku tjedna će izostati te omogućiti dugotrajnije zadržavanje magle i niskih oblaka, koji bi mogli “spasiti” neka područja od temperature visoke kao rijetko kada u ovo doba godine. No, uz manje magle i oblaka i više sunčanih sati ponegdje će vjerojatno biti i rekordno toplo za peto listopadsko petodnevlje, najavljuje Zoran Vakula.


Nedjelja će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčana i topla, s najvišom temperaturom od 24 do 26 °C. Jutarnja će biti između 6 i 12 °C, pri čemu ponegdje može biti magle. Tijekom dana u nekim će područjima puhati južni i jugozapadni vjetar. Relativno će vjetrovito biti i u središnjoj Hrvatskoj, osobito u Hrvatskom zagorju i Međimurju, gdje možae biti i jakih udara jugozapadnjaka. Uz obilje sunca temperatura će zraka od jutarnjih 9 do 14 °C porasti do vrijednosti između 22 i 25 °C. Ponegdje će biti umjerene naoblake. Najoblačnije će ponovno biti u dijelu Hrvatskog primorja i Istre te u Gorskome kotaru, pri čemu, kao i u subotu, u nekim predjelima može biti slabe kiše ili rosulje. Puhat će jugo na moru, a jugozapadnjak u gorju, mjestimice na udare jak. Temperatura danju uglavnom viša od 20 °C, samo ponegdje u gorju malo niža. U Dalmaciji također pretežno sunčano uz jugo, mjestimice na otvorenome i jako, uz malo i umjereno valovito, samo rijetko i valovito more. Najviša dnevna temperatura od 23 do 25 °C, u unutrašnjosti Dalmacije i do 27 °C.


Podjednako iznadprosječno toplo i sunčano bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, uz jugo, na otvorenome umjereno do jako, a ujutro te ponovno navečer uz obalu će puhati slaba do umjerena bura.”
Sunčano vrijeme te iznadprosječna toplina obilježit će i sljedeće dane. Povremeno će u unutrašnjosti biti umjerene naoblake, samo u gorju u ponedjeljak još povećane, ponegdje uz mogućnost za malo kiše. Od srijede će porasti vjerojatnost za maglu i niske oblake pa bi dnevna temperatura zbog toga u nekim dijelovima kopnene Hrvatske mogla biti malo niža nego u ponedjeljak i utorak. I na Jadranu sunčano i toplo, u ponedjeljak još uz jugo, a od utorka slab do umjeren sjeverozapadnjak i buru. Više će oblaka još biti u ponedjeljak na sjevernom dijelu, uz mogućnost za mjestimičnu slabu kišu ili rosulju. Od sredine tjedna pak sumaglica i magla mogući su i ponegdje na moru.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Krunoslav Mikec.