Zagrebački ZOO

Ako na Risnjaku sretnete risa, to je pravi blagoslov

Siniša Pavić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Radimo na promociji zaštite prirode, jer se, pogotovo u ovim pandemijskim vremenima, pokazalo koliko je priroda bitna za zdravlje i očuvanje ljudskog života. Posjetitelji su u velikom broju došli sklanjajući se od gužvi i zaraze - kazao je ravnatelj AntolićNacionalni par Risnjak predstavio se jučer Zagrepčanima u Divljem srcu grada, na Zebrinom trgu Zoološkog vrta grada Zagreba.


Bolje rečeno, došao je Mario Antolić, ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak, u ZOO da podsjeti Zagrepčane koliko su im Gorski kotar i Risnjak blizu i što im sve od prirodnih i svih drugih ljepota imaju za ponuditi, ali i da zajedeno s ravnateljem ZOO-a Damirom Skokom najavi još dublju i čvršću suradnju dvaju ustanova.


Promocija u Zoološkom vrtu grada Zagreba dio je aktivnosti povodom Dan Nacionalnog parka Risnjak 15. rujna. Datum je to kada je 1953. godine Nacionalni park utemeljen.

– Prošli tjedan smo imali prvu Noć noćnih leptira, sada smo gosti u ZOO Zagreb, a čeka nas i otvorenje volonterskog centra u Crnom Lugu.


Ovime radimo i na promociji zaštite prirode, jer se pogotovo u ovim pandemijskim vremenima pokazalo koliko je priroda bitna za zdravlje i očuvanje ljudskog života. Posjetitelji su u velikom broju došli u zaštićena područja sklanjajući se, vjerojatno, od gužvi i mogućnosti da se i sami zaraze – kazao je Antolić.


Zašto se u Nacionalni park Risnjak dolazi i treba doći pokazali su njegovi čelni ljudi i kroz promotivni materijal, fotografije ljepote Risnjaka, pa i kroz predavanje o risu Vedrana Slijepčevića, predavača na Veleučilištu u Karlovcu.


Apostrofirao je ravnatelj Antolić, među ostalim, izvora Kupe u Risnjaku, vrh Snježnik, poučnu stazu Lisku, jezero s divljim patkama, baš kao i činjenicu da Risnjak ima i svoje restoran i pansion. Odnosno, kako reče, imaju Risnjak i Gorski kotar i mir, i sklad, i onu neku povučenost koja ih čini poprilično tajnovitima. A tajne su da ih se otkrije, što su gosti ovo ljeto činili više nego ikada prije.– Srpanj i kolovoz su nam rekordni po posjećenosti, nikada nismo imali toliko ljudi. Posjetitelji dolaze i dalje, i rujan nam je lijep. Ono što nas žalosti je izostanak djece, a zbog epidemioloških razloga, jer imamo školu u prirodi i šteta je da su ove generacije zakinute za tako lijepo projekt kojeg radimo u Nacionalnom parku, kazao nam je Antolić, sve u nadi da će pandemija završiti čim prije da se i djeci pokaže kako se štiti priroda.


Što se pak tiče turizma u Gorskom kotaru, kazat će Antolić da su se trendovi očiti promijenili, pa je preko ljeta popunjenost kapaciteta u privatnih iznajmljivača bila, kako veli, skoro stopostotna. Utoliko je vrijednija suradnja sa ZOO Zagreb.


Ili, kako to reče Damir Skok, ravnatelj ZOO-a grada Zagreba, prirodne ljepote Risnjaka i agilnost koja se događa U Nacionalnom parku Risnjak jednostavno treba podržati.


– Samo, što ako u Risnjaku naletimo na risa!? – pitamo, što u šali što u zbilji, Antolića.


On na to, uz širok osmijeh, poručuje: »Mogućnost da će te na risa naići je jako, jako mala, ali da ga vidite to bi vam bio blagoslov!«