Zapaljena prva adventska svijeća

Advent u Zagrebu vratio se na europsku pozornicu u starom sjaju

Ante Peričić

Snimio Josip Mišković

Snimio Josip Mišković

Program otvorenja održao se danas (u subotu) i to paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu te prigodnim i svečanim otvorenjem na Platou Gradec, u Ledenom Parku te na Zrinjevcu 


Zagrebački se advent, nakon dvije potresne i pandemijske godine, vraća na europsku pozornicu u starom sjaju. Program otvorenja održao se danas (u subotu) i to paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu te prigodnim i svečanim otvorenjem na Platou Gradec, u Ledenom Parku te na Zrinjevcu – lokacijama koje su i ranije tvorile samu srž svjetski poznatog zagrebačkog Adventa.

Foto galerija: Otvorenje Adventa u Zagrebu Foto: Josip MiškovićKao najvažniji iskorak iz Grada i TZ-a izdvojili su transparentan način odabira ponuditelja kroz natječaje te se vodilo računa da Advent bude i ekološki održiv. Gradonačelnik Tomislav Tomašević na predstavljanju ovogodišnjeg programa kazao je da vjeruje da će Advent doprinijeti rastu turističkih brojki, odnosno dostizanju onih prije pandemije.
U narednim će se tjednima održati stotinu koncerata u zatvorenim i otvorenim gradskim prostorima, trgovinama, ulicama, a naći će se tu i prigodne izložbe u muzejima i galerijama. Iz TZ-a su naglasili i suradnju s HNK-om, HOK-om te zagrebačkim Zoološkim vrtom, Advent će se održati na dvadesetak lokacija od kojih su nove one na Trgu dr. Franje Tuđmana te Park Grič i Stara Vlaška. TZ je u Advent investirao oko tri milijuna kuna, a Tomašević je naglasio kako je 2019. Grad Zagreb od iznajmljivanja lokacija za ugostiteljske i druge sadržaje imao 900 tisuća kuna prihoda, dok se ove godine očekuje 4,2 milijuna kuna. Ono što sve raduje zasigurno je povratak klizališta na Trgu kralja Tomislava.