Poslodavci se žale

Administracija, birokracija, papirologija; Hrvatska je po tome među najgorima u Europi

Hina

Foto M. GRACIN

Foto M. GRACIN

Direktorica HUP-ove Udruge profesionalaca za fondove Europske unije Petra Sentić upozorava da je Hrvatska pri vrhu ljestvice zemalja opterećenih procedurama i birokratskim preprekamaZAGREB – Administriranje projekata iz EU-ovih fondova trebalo bi biti koncentrirano na rezultate i doprinose projekata, a manje na papire, ističu u četvrtak iz Hrvatske udruge poslodavaca u povodu kritičkog istupa dekana FER-a Gordana Gledeca.


Direktorica HUP-ove Udruge profesionalaca za fondove Europske unije Petra Sentić upozorava da je Hrvatska pri vrhu ljestvice zemalja opterećenih procedurama i birokratskim preprekama.


No, činjenica je, kaže Sentić, da su administrativne obveze svakog korisnika EU fondova jednake, neovisno o tome radi li se projekt o izgradnji vodovoda, istraživanju i razvoju ili malom projektu jedne udruge.
»Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava predviđa da korisnici šalju izvještaje sa svim popratim dokazima svaka tri mjeseca.


Međutim izvješća su ujedno i zahtjevi za nadoknadom sredstava, pa kada bi izvješća bila rjeđa, rjeđa bi bila i plaćanja korisnicima. Ključ bi uvijek trebao biti samo povremeni pregled ‘papirologije’ temeljen na pametnoj procjeni rizika od mogućih nepravilnosti i podbačaja konkretnog korisnika i konkretnog projekta, koje bi trebale institucije raditi, s ciljem da pregledaju samo 10 posto papira i 100 posto rezultata«, kaže Sentić.


Općenito govoreći, dodaje, sustav bi trebao više biti zainteresiran za stvarne rezultate i doprinose projekata, a manje za papire.


Najavljuje da će HUP te zahtjeve nastaviti zastupati kroz sva radna tijela povezana s programiranjem idućeg financijskog razdoblja u kojima je uključen.


»Među pravilima i smjernicama za novo razdoblje, ovaj je problem prepoznala i Europska unija, pa se daje naslutiti da će se u novim općim pravilima konačno naći mjesta za jednostavnija pravila provjere, temeljena više na rezultatima i učincima, a manje na dokumentiranju troškova«, kaže Sentić.


Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Gordan Gledec iskoristio je u utorak svečanu dodjelu EU ugovora za istraživanje mjera prilagodbe klimatskim promjenama za kritiku administracije, istaknuvši kako je administrativni teret ponekad deset puta veći od istraživačkog doprinosa.