NAUTIČKI TURIZAM

ACI očekuje nove rekorde: ‘Rezultati u prva tri mjeseca su nam bolji nego lani, puno ćemo dobiti i od Schengena’

Marinko Glavan

Arhiva NL

Arhiva NL

U tijeku je završno "poliranje" i uređivanje za sve što nas očekuje ove sezone, za koju vjerujemo da će biti još bolja od prošlogodišnje, kaže direktor ACI marine Cres Alan ŠepukaRIJEKA – Nautički turizam u Hrvatskoj prošle je godine u mnogim segmentima zabilježio rekordne rezultate, po broju turista, kao i po ostvarenim prihodima, a ova bi sezona, prema prvim pokazateljima, trebala biti još bolja. U nautičkim marinama u punom su jeku pripreme za sezonu čiji neslužbeni početak će biti već za uskrsni vikend. Tako je i u ACI marini Cres, jednoj od najpopularnijih marina na Kvarneru koja je sa svojih 440 vezova u moru i 70 na kopnu te nizom pratećih sadržaja i usluga od 2019. u najvišoj kategoriji pet sidara kad je riječ o lukama nautičkog turizma.


– Pripreme su u punom jeku, traje završno »poliranje« i uređivanje za sve što nas očekuje ove sezone, za koju vjerujemo da će biti još bolja od prošlogodišnje, koja je bila rekordna. Prema onome što vidimo na terenu, rekao bih da su prva tri mjeseca čak i bolja nego lani. Svakako očekujemo nastavak pozitivnog trenda“, kaže Alan Šepuka, direktor marine.


Visoki standardi


Najave s najeminentnijih nautičkih sajmova u Njemačkoj i Austriji, vodećih emitivnih tržišta u nautičkom sektoru, dodaje, više su nego dobre, što potvrđuje očekivanja da će sezona biti još bolja od prošlogodišnje.
– Očekivanim dobrim rezultatima vjetar u leđa daje i ulazak Hrvatske u šengensku zonu, što znatno pojednostavljuje i olakšava dolazak gostiju sa svih nama najvažnijih inozemnih tržišta, a to su, redom, uz Njemačku i Austriju, Italija, Slovenija, Češka i druge europske zemlje. Gosti više neće morati čekati satima u gužvama na granici, što će rezultirati još većim brojem dolazaka i većim brojem gostiju, kaže Šepuka.


Pripreme za sezonu prema njegovim su riječima uvijek zahtjevne, posebno kad je riječ o marinama s pet sidara, poput one u Cresu, a za zadržavanje najviših standarda ponude i usluge presudno je održavanje kontinuiteta kvalitete, uz stalna unapređenja u svim segmentima poslovanja.


Alan Šepuka / Foto: V. KARUZA


– Važan je kontinuitet u zadržavanju najviših standarda u nautičkom turizmu. Ti standardi su jasno definirani i propisani, tako da svake godine imamo razne inspekcije i kontrole u svim segmentima, koje provjeravaju ispunjavamo li uvjete za najvišu kategoriju. Da bi marina imala pet sidara, važno je puno kriterija, u prvom redu su to sadržaji i usluge koje nautičarima nudi. Pri tom nastojimo našu ponudu svake godine nadopuniti novim sadržajima, novom ponudom, uz zadržavanje standarda u postojećim uslugama. Mi smo, primjerice, jedina marina koja gostima nudi i devet apartmana, a ti su apartmani prošle godine dobili najveći broj bodova u neovisnom ispitivanju tržišta, odnosno studiji koja je rađena na uzorku od 7.000 naših gostiju, za koju, iskreno, nismo ni znali dok nisu objavljeni rezultati. Imamo i fitness centar, trgovine i druge uslužne sadržaje, uz jako dobar nautički servis, s travel liftom za vađenje i spuštanje plovila u more koji je ove godine već tijekom ožujka bio praktički u punom pogonu, što je jedan od pokazatelja da će ova sezona, ne bude li nepredviđenih događanja, biti više nego dobra, ističe Šepuka.


Prednost eurozone


Prvi veći val gostiju u ACI marini Cres očekuje se za Uskrs, koji i inače označava uvod u nautičku sezonu.


– S obzirom na to da Uskrs ove godine pada prilično rano, broj dolazaka gostiju će, naravno, ovisiti o vremenskim prilikama za uskrsni vikend. Ako vrijeme bude dobro, ako na Kvarneru budemo imali anticiklonu, bez bure, očekujemo da će biti i puno turista, pa tako i nautičara. Za njih svake godine pripremamo uskrsni doručak i druge sadržaje u restoranu Mistral, koji je jedna od okosnica naše ponude. Svake godine gostima nudi standardno izvrsnu uslugu, uz novosti u ponudi i na meniju. Hrvatska je ove godine ušla u eurozonu, što će, vjerujem, ponudu učiniti još privlačnijom jer gosti više neće morati preračunavati cijene iz eura u kune, kaže Šepuka.


Osim ulaska u šengensku zonu, prelazak na plaćanje u eurima gostima će hrvatske marine i turističku ponudu općenito, smatra, učiniti privlačnijim zbog eliminiranja gužvi na granicama i potrebe za mijenjanjem eura u kune kada stignu na odredišta.


– U nautičkom segmentu cijene su već duže vrijeme bile izražene dvojno, u kunama i eurima, a sada će cijene u eurima, u segmentu ugostiteljstva i drugih usluga, gostima sigurno biti jasnije i olakšat će im svakodnevne aktivnosti, kaže Šepuka.


Separator za otpadne vode

U ACI marini Cres, kaže Alan Šepuka, velika se pažnja posvećuje uređenju okoliša i njegovoj zaštiti pa je tako lani ugrađen i separator za otpadne vode koji nautičari u sve većem broju koriste.


– Po pitanju korištenja separatora važnu ulogu će odigrati i nadležne inspekcije, u nadzoru plovila i tome jesu li otpadne vode predali na obradu u takvim separatorima. Nadam se da će se i u tom dijelu situacija popraviti, s ciljem zaštite Jadrana i očuvanja okoliša kao najvrednijeg resursa u turizmu, posebno nautičkom, zaključuje Šepuka