Izbori

U HDZ-u traju konzultacije oko imena za liste, tvrde da će biti i nestranačkih ljudi

Zlatko Crnčec

Foto Robert Anić PIXSELL

Foto Robert Anić PIXSELL

HDZ će na izbore definitivno izaći samostalno. Medutim, u nekim će se izbornim jedinicama ipak dopustiti da pojedini kandidat ne bude formalno član stranke, ali samo u slučaju kad se ocijeni da bi njegovo prisustvo na listi moglo donijeti glasove



Sabor će biti najvjerojatnije raspušten ipak sljedećeg tjedna. Konačna odluka o tome još uvijek nije donesena u HDZ-u, a dijelom i zbog toga što datum i ne ovisi do kraja o vladajućoj stranci. Naime, u HDZ-u očekuju da će oporba uputiti veći broj amandmana na rebalans proračuna, te da bi se moglo dogoditi da se zbog toga sjednica Sabora produži i na sljedeći tjedan, u ponedjeljak, a moguće i utorak.


Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održanoj u ponedjeljak uvečer nije bilo nikakve rasprave niti o datumu raspuštanja Sabora, niti o poželjnom datumu parlamentarnih izbora, budući da je ovaj drugi ionako u ustavnoj ingerenciji predsjednika Republike Zorana Milanovića. Na sjednici je na općenitoj razini bilo govora o tome da će se održati parlamentarni izbori, te da se stranku treba pripremati za takvu situaciju. Na razini županijskih organizacija HDZ-a već su započele neformalne konzultacije oko imena koja će se uputiti u središnjicu kao kandidati za izborne liste. Kao i obično, ni jedna županija nije presretna najavama da bi središnjica baš u njihovoj kvoti mogla staviti nekog tko nije iz toga kraja.


Što se tiče samog izlaska na izbore, HDZ će na njih definitivno izaći samostalno. Medutim, može se čuti u stranci, u nekim će se izbornim jedinicama ipak dopustiti da neki kandidat ne bude formalno član stranke, ali samo u slučaju kad se ocijeni da bi njegovo prisustvo na listi moglo donijeti glasove. S nekim od kandidata se već i pregovara.


Problem Zagreba




U HDZ-u su i optimisti zbog toga što im recentna istraživanja javnog mnijenja idu na ruku. Zadnje je bilo ono agencije Promocija plus za potrebe RTL televizije. U skladu s njim HDZ ima 30,2 posto glasova. Medutim, u HDZ-u se mogu čuti i oprezni glasovi, posebno u vezi s činjenicom da je pala popularnost ministra zdravstva Vilija Beroša što pokazuje da korona kao izborna tema gubi na značenju.


Međutim, HDZ bi se mogao naći u problemu vezano za zastupnike stranke Milana Bandića. Njih u ovom trenutku ima petoro, a stanovit utjecaj Bandić ima i na dio zastupnika koji s njegovima sjede u zajedničkom zastupničkom klubu. A Bandić je jučer javno rekao da je jasno stajalište njegove stranke da ukoliko se ne izglasa Zakon o obnovi Zagreba, njihovi zastupnici teško da će podići ruke za raspuštanje Sabora.


– Jutros smo imali sastanak kluba saborskih zastupnika. Teško će se dići ruke i opravdati građanima Zagreba da raspuštamo Sabor, samo da raspuštamo i da idemo na izbore, a da nismo donijeli Zakon o obnovi. To je jednoglasan stav kluba, rekao je Bandić na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera Civilne zaštite. Dodao je da bi bio sretan kada bi se zakon donio u aktualnom sazivu Sabora, ali je i sam priznao da će to biti teško izvedivo.


Hitni postupak


Čujem da će već idući tjedan zakon ići u prvo čitanje u Sabor. Zakon se može donijeti i po hitnom postupku. Još uvijek ima vremena da odgovorni na državnoj razini reagiraju kako treba, jer je to prioritet svih prioriteta, rekao je Bandić. On je iskoristio i priliku da komentira izjavu prvog čovjeka HZJZ-a da bi glasati mogle i osobe koje su u samoizolaciji, rekavši da je preduvjet za održavanje izbora »nulta ili skoro nulta stopa korone u Hrvatskoj«.


Sve što bi bilo nauštrb zdravlja građana Republike Hrvatske i Zagreba, bilo bi jeftino branje političkih punata i terminiranje izbora u osobnu korist. Ja sam protiv toga i bit ćemo protiv toga, rekao je Bandić. Međutim, u HDZ-u se može čuti da je s Bandićem praktički sve usuglašeno oko raspuštanja Sabora i da on čak i da može, neće raditi nikakve probleme oko donošenja odluke oko raspuštanja Sabora. Vlada će ovog tjedna donijeti odluke vezano za Zagreb, od kojih je jedna i ona koja govori o tome da će se građanima čije su kuće toliko oštećene potresom da se u njima ne može stanovati, Vlada iz državnog proračuna plaćati najam.


– To su virtualne stvari. Izbori se približavaju, bili oni koncem lipnja ili polovicom srpnja, ili bili oni redovni. Vi ćete se naslušati svakakvih obećanja, ovih mjesec dva ili tri dana, uzmite to s rezervom, rekao je Bandić.


Tko će brojiti novac


Obnova Zagreba predmet je spora HDZ-a s jedne, HNS-a s druge i Bandića s treće strane, sve od potresa koji je krajem ožujka pogodio glavni grad. Neslužbeno se može doznati da je osnova spora u tome tko će kontrolirati proračunski novac koji će biti upotrijebljen za obnovu – državna ili gradska razina.