Splitski slučaj

Ravnatelj KBC-a odstupio nakon bizarne zamjene pacijentica. Jedna umrla, pa pokopana pod drugim imenom

Hina

Foto Patrik Macek PIXSELL

Foto Patrik Macek PIXSELL

Već danas zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva trebala bi započeti unutarnji nadzor u toj bolnici.Zbog propusta zamjene identiteta dviju pacijentica liječenih u KBC-u Split, od kojih je jedna preminula, čelni čovjek te bolnice Julije Meštrović u ponedjeljak predvečer je ministru zdravstva Viliju Berošu podnio ostavku.Zamjena identiteta pacijentica dogodila se još u travnju kada su djelatnici te bolnice prilikom zaprimanja u bolnicu zamijenile identitet dviju starijijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu.


Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus i bila je u ponedjeljak vraćena u dom, no kada su je tamo doveli sanitetom utvrđeno je da to nije njihova korisnica. Druga štićenica je sredinom travnja preminula te je pokopana u Grudama, a jučer se otkrilo da je pokopana pod drugim identitetom.
Čim je ravnatelj Meštrović to doznao otišao je u Seget do obitelji, koja je čekala povratak u dom njihove majke i bake, te im izrazio žaljenje i sućut, dok je drugu obitelj kontaktirao njegov zamjenik.


Odmah nakon toga je o svemu obavijestio ministra Beroša, potom pokrenuo unutarnji nadzor i podnio ostavku o kojoj će odlučivati Upravno vijeće KBC– a Split.


Već danas zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva trebala bi započeti unutarnji nadzor u toj bolnici.