Prihvaćen zahtjev

Hrvatska pobijedila Raiffeisen banku na sudu u Frankfurtu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Arbitražni postupak koji se temelji na arbitražnoj klauzuli u austrijsko-hrvatskom BIT-u je nedopustivSavezni vrhovni sud Njemačke odbacio je žalbu Raiffeisen banke i potvrdio odluku Visokog regionalnog suda u Frankfurtu kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH da je arbitražni postupak, koji se temelji na arbitražnoj klauzuli sadržanoj u austrijsko-hrvatskom BIT-u, nedopustiv, priopćio je u petak DORH.


Državno odvjetništvo RH (DORH) izvijestilo je i da je Visoki regionalni sud u Frankfurtu dosudio trošak žalbenog postupka Hrvatskoj.


DORH je podsjetio da je Visoki regionalni sud u Frankfurtu 11. veljače 2021. donio odluku u predmetu po tužbi RH protiv Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisen Bank Austria d.d. u kojoj je prihvatio stav RH na temelju odluke Suda EU u predmetu Achmea da je arbitražni postupak, a koji su ove dvije banke pokrenule protiv Hrvatske prema odredbama austrijsko-hrvatskoga BIT-a, nedopustiv i da se ne može nastaviti.
”Odluka Visokoga regionalnog suda od posebne je važnosti jer je prva odluka kojom se izražava pravni stav da se zaključak Suda EU u predmetu Achmea primjenjuje na sve bilateralne sporazume o zaštiti i promicanju stranih ulaganja zaključene između država članica EU („intra-EU BIT-ovi“), a ne samo na nizozemsko-slovački BIT o kojem je bila riječ u predmetu Achmea”, dodao je DORH.


Tužiteljstvo dodaje i da je o tom predmetu izvijestio Jus Mundi u ”Arbitration 2021 in Review” objavljenom na mrežnim stranicama dostupnim OVDJE u dijelu koji se odnosi na Njemačku.


”RH je sada na putu da uspješno spriječi arbitražni postupak koji je pokrenula austrijska banka i njezina hrvatska podružnica (…) Odluka Višeg regionalnog suda u Frankfurtu na Majni potaknula je Nizozemsku da usvoji sličan pristup kako bi pokušala osporiti dvije arbitraže pri ICSID-u inicirane od strane njemačkih tvrtki”, stoji u godišnjem izvješću Jus Mundi.


DORH je zastupao RH u ovom predmetu u suradnji s njemačkim odvjetnikom Matthiasom Kochom, njemačkim odvjetničkim društvom Alexander & Partner te odvjetničkim uredima Foley Hoag LLP i David A Pawlak LLC, koji također sudjeluju kao savjetnici u UNCITRAL arbitražnom postupku, zaključuje se u priopćenju.