OBJAVA MINISTRA FINANCIJA

Hrvatska izdala obveznicu od jedne milijarde eura, dospijeće će biti 2030. godine

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Nova obveznica je na osam godina, s dospijećem 2030. godine, s prinosom do dospijeća od 1,39 posto i uz kamatni kupon od 1,25 posto.ZAGREB – Hrvatska je na domaćem tržištu kapitala uspješno izdala obveznicu od jedne milijarde eura, kojom će refinancirati obveze po dva vrijednosna papira iz 2017. i 2019. godine, rekao je u utorak za Hinu ministar financija Zdravko Marić.


“Izdanje je okončano odnosno zatvorena je knjiga upisa. Odlučili smo se za refinancirenja dviju obveznica novom, u iznosu od jedne milijarde eura na domaćem tržištu”, rekao je Marić.


Nova obveznica je na osam godina, s dospijećem 2030. godine, s prinosom do dospijeća od 1,39 posto i uz kamatni kupon od 1,25 posto.
Knjiga upisa bila je otvorena danas u 9 sati te zatvorena u 14 sati.


Datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva je 4. veljače 2022. godine.


Izdanje obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, u ulozi zajedničkih vodećih agenata izdanja.


Novom obveznicom se refinancira obveznica koja dospijeva 5. veljače, u iznosu od 500 milijuna eura, izdana 2019. godine uz kamatni kupon 0,50 posto te ona koja dospijeva 7. veljače u iznosu od tri milijarde kuna, izdana 2017. godine, s kamatnim kuponom od 2,25 posto.


Interes za novu obveznicu je prema riječima ministra Marića premašio ciljani iznos izdanja za 40 posto i iznosio 1,4 milijarde eura, a među investitorima su mirovinski fondovi, banke, osiguravajuća i investicijska društva.


“Novo izdanje svjedoči o dobroj poziciji Republike Hrvatske na tržištu kapitala, što je na tragu dosadašnjih izdanja, a uspjeh novog izdanja odražava i  hrvatsku uzlaznu putanju kod rejting agencija. Kod dvije od tri najvažnije agencije smo u investicijskom rejtingu, gdje nam je i mjesto.


Daljnji koraci u uvođenju eura to će dodatno poboljšati pogotovo u obračunu dodatnog smanjenja premije rizika, što je posebno važno u kontekstu aktualnih pritisaka na rast referentnih kamatnih stopa, geopolitičkih zbivanja i cijena energenata”, kaže Marić.


Sve skupa, dodaje, novo izdanje pokazuje dobru reputaciju Republike Hrvatske na domaćem tržištu kapitala, ali i snagu i likvidnosti domaće financijske industrije.


Do kraja godine Hrvatskoj na naplatu u svibnju dospijeva 1,25 milijardi eura obveznice iz 2014. i jedna milijarda eura u srpnju po obveznici izdanoj 2011. godine.