UVJET ZA PUTOVANJE

Hrvatska i 12 europskih zemalja od lipnja uvode “zelenu putovnicu”: QR kod će otkrivati tko je cijepljen, testiran ili je prebolio koronu

Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Hrvatska, Austrija, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska su se još krajem ožujka dogovorili o sedam kriterija za izdavanje  „zelene putovnice“ koja bi se trebala naći u primjeni najkasnije do početka lipnja.BEČ – Hrvatska i dvanaest članica Europske unije postigle su dogovor oko kriterija za izdavanje tzv. „zelene putovnice“ koja bi u vrijeme pandemije olakšala protok turista, priopćeno je u ponedjeljak u Beču.


„Naš je cilj ‘zelenu putovnicu‘ brzo i po mogućnosti u jedinstvenom obliku primijeniti na razini EU-a“, rekla je austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger (Austrijska narodna stranka ÖVP) u razgovoru za agenciju APA.


Ona je rekla kako se radi o „pitanju opstanka za europski turizam“.
Hrvatska, Austrija, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska su se još krajem ožujka dogovorili o sedam kriterija za izdavanje  „zelene putovnice“ koja bi se trebala naći u primjeni najkasnije do početka lipnja.


„‘Zelena putovnica’ preko QR koda odmah daje informaciju o tome je li nositelj cijepljen, testiran ili je prebolio koronavirus. Time je omogućena jednostavna i praktična primjena na području EU-a: od check-ina u zračnim lukama do posjeta seoskoj gostionici“, rekla je austrijska ministrica turizma.


Ona je naglasila da se u svakom slučaju želi izbjeći da se ova vrsta dokumenta tretira kao prisila na cijepljenje.


Osjetljivi zdravstveni podaci nositelja „zelene putovnice“ bi isto tako ostajali u zemlji porijekla i ne bi se pohranjivale centralno na razini EU-a.


Daljnji cilj je i usklađivanje primjene „zelene putovnice“ s trećim zemljama.


Lista s kriterijima je, kako je rečeno, predana na kontrolu Europskoj komisiji koja bi u sljedećim danima trebala donijeti odluku o primjeni.