POMOĆ U PANDEMIJI

Hrvatska donirala 10.000 doza cjepiva Kraljevini Butanu

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerZAGREB – Vlada je na sjednici u srijedu donijela odluku o nastavku otpisa troškova autoceste Zagreb – Sisak za sve stanovnike i pružatelje pomoći u toj županiji, te otpis potraživanja za RTV pristojbu i električnu energiju.


Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je kako su zbog visokih temperatura na potresom pogođenom području iz robnih rezervi povukli 613 pokretnih klima uređaja.


Nastavak mjera


Usvojen je zaključak o produženju korištenja autoceste A11 Zagreb – Sisak bez plaćanja cestarine do 1. listopada 2021. godine, kao i produženje besplatnog prijevoza vlakom za stanovnike pogođene potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji te za sve koji sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta.
Ministar prometa Oleg Butković naglasio je kako nastavak tih mjera pridonosi obnovi i revitalizaciji gospodarstva u toj županiji. Nastavak provedbe tih mjera procijenjen je na 4,7 milijuna kuna za besplatni prijevoz i 9,5 milijuna kuna za cestarinu.


Usvojen je i prijedlog zaključka o zaduženju Hrvatske radiotelevizije da otpiše potraživanja nastala po osnovi RTV pristojbe obveznicima stradalim u potresu čiji su objekti pretrpjeli štetu i/ili za one za koje je osiguran privremeni zamjenski smještaj na potresom pogođenim područjima.


“Odnosit će se na one građane koji stanuju u privremeno neupotrebljivim ili neupotrebljivim objektima, odnosno da su korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, invalidninu, doplatak ili imaju priznato pravo roditelja njegovatelja”, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.


Dodaje kako će HRT u okviru svojih sredstava nadoknaditi ono što neće biti naplaćeno.


Usvojen je i prijedlog zaključka u vezi provedbe otpisa potraživanja i naknade za električnu energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području za srpanj 2021.


Osim toga, Vlada je na sjednici usvojila nacrt prijedloga izmjena Zakona o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.


“Kako je to djelatnost koju treba svake godine dodatno poboljšavati, prijedlog je u smislu obavljanja te djelatnosti na efikasniji način. U osnovi predlaže se da NCVVO može donositi statutarnim promjenama svoj unutarnji ustroj”, rekao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.


Vlada ja također usvojila nacrt prijedloga dopune Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.


“Ovim prijedlogom dopunjuju se odgovarajuće odredbe Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, propisuje se krug osoba na koji se on primjenjuje. Stupanjem na snagu dopune uskladit će se krug bliskih osoba na koje će se ovaj zakon primjenjivati u odnosu na sadašnjeg ili bivšeg intimnog partnera”, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.


Donacija cjepiva Butanu


Vlada je također odlučila uputiti humanitarnu pomoć Kraljevini Butanu donacijom 10.000 doza cjepiva protiv koronavirusa.


“Smatramo kako bi Hrvatska donacijom pridonijela, zajedno s drugim državama, prevladavanju krize u Butanu “, rekao je ministar vanjskih i EU poslova Gordan Grlić Radman.