Božić i Nova Godina

Hotelijeri očekuju do 45 tisuća blagdanskih dolazaka i 160 tisuća noćenja

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Očekuju najviše domaćih, a potom goste iz susjednih zemalja, najviše iz SlovenijeHotelijeri i ugostitelji očekuju za Božić i Novu godinu do 45 tisuća dolazaka i 160 tisuća turističkih noćenja, čemu na ruku idu najave o produženju radnog remena ugostiteljskih objekata do dva sata ujutro u noćima s Badnjaka na Božić i stare na Novu godinu.


Hotelijeri su ranije ovoga mjeseca na temelju ankete Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) među članovima, najavili da će najveće turističke kompanije za božićne i novogodišnje blagdane imati oko 200 otvorenih hotela, što je više nego lani.


“Potražnja je povećana u odnosu na isto razdoblje i blagdane prošle godine, a i stanje rezervacija je zadovoljavajuće i na nešto višoj razini nego lani. Prema sadašnjem stanju, ako se nešto u međuvremenu značajnije ne promijeni, očekujemo 40 do 45 tisuća turističkih dolazaka i između 140 i 160 tisuća noćenja, što je otprilike 15 do 20 posto više nego lani”, rekao je za Hinu direktor UPUHH-a Bernard Zenzerović.
Očekuju najviše domaćih, a potom goste iz susjednih zemalja, najviše iz Slovenije.


Direktor UPUHH-a kaže da više nema otkazivanja rezervacija, ranije potaknutih objavom strožih mjera u pojedinim članicama EU-a, te da je s približavanjem blagdana zamjetan dodatni interes i last-minute rezervacije.


Uobičajeno i tradicionalno, najviše turista i najveći promet za blagdane očekuju Istra i Kvarner, no situacija je sada bolja nego prošle godine i u drugim odredištima.


Što se pak tiče radnog vremena ugostiteljskih objekata tijekom blagdana, Zenzerović kaže da je zadovoljan što stožer civilne zaštite i Vlada prihvaćaju argumente sektora i očekuje prihvaćanje zahtjeva o produženju radnog vremena ugostiteljskih objekata do dva sata ujutro, isključivo u noćima 24/25 prosinca i 31. prosinca/1. siječnja.


Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je naime mogućnost produženja radnog vremena ugostiteljstva u badnjoj i novogodišnjoj noći u srijedu ujutro, u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”, poručivši i da će se “vjerojatno donijeti odluka da se produži sat-dva rad ugostiteljskih objekata”.


Kazao je i da je potpuno jasno da je svako veće okupljanje rizik, te da će razgovarati s predstavnicima ugostiteljskog sektora kako bi vidjeli što se može napraviti kao bi se rizik smanjio.


I premijer Andrej Plenković najavio je da će u noći s Badnjaka na Božić i u novogodišnjoj noći ugostitelji najvjerojatnije moći raditi dva sata duže nego sada, odnosno do dva ujutro.