AKCIJA NA PLANINI

HGSS spašavao na Hahliću: Planinarka uganula zglob i više nije mogla hodati

Šarlota Brnčić

Dolaskom do unesrećene, izvršena je imobilizacija udlagom, nakon čega je uslijedio transport nosiljkom UT2000 planinarskim putem Pod planinu, a zatim i transport terenskim vozilom do prometnice.Riječki HGSS je proteklih dana imao nekoliko akcija spašavanja, a posljednja u nizu odvijala se jučer poslijepodne na Hahliću.


Kako su izvijestili na svojoj službenoj facebook stranici, preko Županijskog centra 112 jučer oko 15.50 sati dobili su dojavu da je planinarka ozlijedila nožni zglob te da nije u mogućnosti samostalno nastaviti kretanje. U trenutku dojave nalazila se u planinarskom domu Hahlić.
Odmah po dojavi na teren je spremno izašlo 11 članova HGSS stanice Rijeka s dva interventna vozila. Dva člana stanice Quad vozilom po bijeloj cesti došli su neposredno do planinarskog doma, dok je ostatak ekipe stigao terenskim vozilima šumskom cestom do okretišta te nastavio pješice planinarskim putem Preko kolci.


Dolaskom do unesrećene, izvršena je imobilizacija udlagom, nakon čega je uslijedio transport nosiljkom UT2000 planinarskim putem Pod planinu, a zatim i transport terenskim vozilom do prometnice. Akcija je uspješno završila oko 19.30sati.
Tri dana ranije spašavali su stranu turisticu koja je na planinarskoj stazi u blizini mjesta Batomalj na Krku ozlijedila nogu te nije mogla sama hodati.


Na teren je izašlo 15 članova HGSS stanice Rijeka s tri interventna vozila.
Dolaskom do unesrećene, posumnjalo se na prijelom potkoljenice, nakon čega je imobilizirana udlagom te transportirana nosiljkom UT2000 do prometnice, gdje je predana Hitnoj medicinskoj pomoći.


Prethodno su spašavali i dvoje stranih državljana koji su planinareći u smjeru urušne ponikve Meraška Jama na otoku Cresu izgubili orijentaciju, pritom penjući se po strmim padinama.
U trenutku poziva, nalazili su se na lokaciji s koje se, uslijed velike strmine te skliske i blatnjave stijene, nisu mogli spustiti. Odmah po dojavi na teren je izašlo 6 članova HGSS stanice Rijeka. Dolaskom do unesrećenih, a s obzirom na nesigurnost terena, bilo je nužno koristiti tehničku opremu. Unesrećenima su dane kacige te pojasevi za osiguravanje, nakon čega je uslijedio transport uz pomoć užeta u dvije dužine, a zatim samostalnim kretanjem unesrećenih uz pratnju članova stanice do ceste.