PRVA KRIZA VLADAJUĆIH

HDZ želi Pupovca za predsjednika Odbora za nacionalne manjine, DP prijeti raskidom koalicije

Dražen Ciglenečki

Foto NL/Pixsell

Foto NL/Pixsell

Domovinskom pokretu je apsolutno neprihvatljivo da Pupovac ili netko drugi iz SDSS-a bude  predsjednik nekog odbora koji je u kvoti parlamentarna većine, rekao je Igor PeternelPremijer Andrej Plenković ipak se nije odrekao Milorada Pupovca i SDSS-a i smatra ih dijelom parlamentarne većine, zbog čega je danas izbila prva ozbiljna kriza u koalicijskim odnosima HDZ-a i Domovinskog pokreta. HDZ, naime, želi da Pupovac bude predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i to u kvoti većine u Saboru. Vodstvo DP-a odbija i pomisao o tome, budući da je izbacivanje SDSS-a iz vladajuće koalicije praktično jedini uspjeh koji je Domovinski pokret postigao u pregovorima s Plenkovićem.


Zato su najviši dužnosnici DP-a zaprijetli HDZ-u čak raskidom koalicije, ako Plenković ne odustane od toga da baš Pupovca postavi za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što je on bio i u prošlom sazivu. Do dogovora mora doći vrlo brzo jer je za sutra rano ujutro sazvana sjednica Odbora za izbor imenovanja, koja u dnevnom redu ima prijedloge imenovanja predsjednika i potpredsjednika niz odbora, pa tako i onog koji je HDZ namijenio Pupovcu.


– Domovinskom pokretu je apsolutno neprihvatljivo da Pupovac ili netko drugi iz SDSS-a bude  predsjednik nekog odbora koji je u kvoti parlamentarna većine. Protivno bi to bilo našem koalicijskom sporazumu s HDZ-om. Može na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što se DP-a tiče, biti svatko od preostale petorice zastupnika nacionalnih manjina, ali SDSS-ovac ne. To je naš čvrst stav i morat će HDZ ponuditi drugo rješenje, rekao nam je predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel.