UNUTARSTRANAČKI IZBORI

HDZ-ovci u nedjelju biraju lokalna vodstva: Napeto u Zagrebu, Šibeniku i Zagorju, Ostrogović i Butković sigurni

Zlatko Crnčec

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

U Zagrebu će HDZ-ovci birati između aktualnog predsjednika Mislava Hermana i Pave Kostopeča. U Šibensko-kninskoj županiji Nediljka Dujića izazvao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić, a u Zagorju će se ogledati gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko TušekZAGREB – Prvi krug za izbor predsjednika i potpredsjednika HDZ-ovih općinskih, gradskih i županijskih organizacija održat će se u nedjelju 17. listopada. U ogromnoj većini stranačkih organizacija neće biti velike neizvjesnosti jer u njima postoji samo jedan kandidat. Izuzeci od ovog pravila su Grad Zagreb gdje postoje dva jaka kandidata, aktualni predsjednik Mislav Herman i njegov izazivač Pavo Kostopeč te Šibensko-kninska i Krapinsko-zagorska županija.


Što se tiče izbora u Zagrebu, otvoreno je pitanje hoće li do subote biti sučeljavanja dvojice kandidata. Pavo Kostopeč predlagao je da se on i Mislav Herman sučele na nekom od medija što je ovaj odbio objašnjavajući da se prijepori unutar HDZ-a moraju rješavati unutar obitelji, odnosno unutar stranke. Herman je spomenuo mogućnost da se on i Kostopeč sučele pred stranačkim članovima, ako treba i više puta na predstavljanju programa na područnim odborima. U ovom trenutku se vode i bitke za čelna mjesta na područnim odborima.


Zanimljivo je da se za predsjednika područnog odbora Črnomerec neće kandidirati dosadašnji obnašatelj ove funkcije Josip Jelić, inače savjetnik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića za Grad Zagreb te politički tajnik zagrebačkog HDZ-a, što je funkcija koja ne postoji u stranačkom Statutu. Jedini kandidat za predsjednika HDZ-a Črnomerec sada je Ivan Matijević.


Fizički sukob
Zanimljivo je da je u ovom trenutku, usred unutarstranačkih izbora u HDZ-u, u tijeku suđenje vezano za fizički sukob koji je Jelić imao s HDZ-ovcem Kazimirom Ilijašem u studenom 2015. tijekom izborne kampanje za parlamentarne izbore. Tada je Jelić bio član MOST-a, a sukob je nastao također na području Črnomerca oko navodnog skidanja predizbornih plakata. Ishod je bio taj da je Jelić zadobio prijelom nosne kosti s pomakom. Jedan od svjedoka ovog incidenta jest i aktualni hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol.


Butković u PGŽ-u, Ostrogović u Rijeci

​U Primorsko-goranskoj županiji jedini kandidat za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a bit će aktualni obnašatelj ove funkcije, potpredsjednik HDZ-a na državnoj razini i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. U njegovom timu kao kandidati za potpredsjednike bit će predsjednik riječkog HDZ-a Josip Ostrogović, te saborski zastupnici Tomislav Klarić (ujedno i gradonačelnik Bakra), Majda Burić te Gari Capelli. Jedini kandidat za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Rijeka bit će Josip Ostrogović koji tu dužnost obavlja i sada. Potreban broj potpisa prikupio je i saborski zastupnik Ivan Kirin, ali je on na kraju ipak odustao od kandidature. Kandidati za potpredsjednike riječkog HDZ-a u Ostrogovićevom timu bit će Štefica Jagić Rađa, Stipo Karaula i Alen Ružić.

Član Odbora HDZ-a gradske četvrti Črnomerec je i sam Plenković jer stanuje na području ove gradske četvrti, a u ovom tijelu je i njegov bliski suradnik, predsjednik HDZ-ove Zajednice utemeljitelja Mario Kapulica te nekadašnji ministar Marko Pavić. Prije godinu dana u čak 16 gradskih četvrti pobijedili su kandidati bliski Hermanu, dok se »oporbena situacija« dogodila jedino u Područnom odboru Gornja Dubrava gdje je predsjednik postao Hrvoje Validžić koji je ove godine u Kostopečovom timu. Ovaj je Područni odbor glavna utvrda ove grupacije, a tu će se održati i njen završni predizborni skup. Izbori u Zagrebu bit će važan pokazatelj je li moguće da na unutarstranačkim izborima u važnoj organizaciji pobijedi osoba koju ne podržava Plenković.


Novi Statut


Zanimljivi će izbori biti i u Šibensko-kninskoj županiji gdje se vječni predsjednik Nediljko Dujić bori za politički opstanak nakon što je stranka na ovogodišnjim lokalnim izborima prvi put izgubila poziciju župana, a istovremeno nije uspjela vratiti onu gradonačelnika Knina. Iako to nije bilo previše po volji vrha stranke Dujić se odlučio kandidirati za predsjednika, a veliko je iznenađenje da je u njegovom timu kao kandidat za potpredsjednika županijskog HDZ-a aktualni član Plenkovićeve Vlade, ministar pravosuđa Ivan Malenica.


Protukandidat Dujiću bit će gradonačelnik Šibenika Željko Burić koji je svoju kandidaturu najavio u zadnji čas nakon što je tjednima prije toga govorio da ga ne zanimaju stranačke funkcije. U njegovom je timu i ravnateljica šibenske Opće bolnice Sanja Jakelić koja je također razmišljala o kandidaturi. U ovoj županiji su i dva kandidata za predsjednika HDZ-a u županijskom središtu. Kandidati za prvog šibenskog HDZ-ovca su Paško Rakić i Branko Peran.


Kandidati za predsjednika HDZ-a Krapinsko-zagorske županije su gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek. U svih 18 preostalih županijskih organizacija samo je jedan kandidat za predsjednika. Unutarstranački izbori u HDZ-u do županijske razine održavaju se već drugi put u samo godinu dana. Razlog je novi Statut stranke koji nalaže da se unutarstranački izbori moraju održati u roku od šest mjeseci od lokalnih.