RIVALI S DESNA

HDZ i Domovinski pokret bore se za istočnu Slavoniju, Vukovar je kruna lokalnih izbora

Zlatko Crnčec

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Zbog ratnih stradanja ovo je područje jako bitno za desni spektar političke scene, a najveći će se boj voditi između HDZ-a i Domovinskog pokreta, koji je jak u tom dijelu Hrvatske​ZAGREB – Bitka za gradonačelnika Vukovara bit će svakako jedan od šlagera lokalnih izbora koji će se održati 16. svibnja. Međutim, pomalo u sjeni te izborne utakmice bit će borba za vlast u Vukovarsko-srijemskoj županiji čiji će ishod također imati veliku političku težinu kada je u pitanju situacija na cjelokupnoj političkoj sceni. Zbog ratnih stradanja ovo je područje jako bitno za desni spektar političke scene, a najveća će se bitka voditi između HDZ-a i Domovinskog pokreta, koji je jak u tom dijelu Hrvatske.


HDZ je jučer sklopio koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na lokalne izbore za župana i Skupštinu Vukovarsko-srijemske županije s više stranaka. Među HDZ-ovim se partnerima nalaze HSU, Demokratski HSS, BUZ, HSLS, HSP Dr. Ante Starčević i HNS-liberalni demokrati.


– Riječ je o političkom sporazumu koji je rezultat naših međustranačkih razgovora u cilju podrške našem kandidatu za župana, Damiru Dekaniću i njegovu zamjeniku, Franji Oreškoviću. Siguran sam da će kao i dosadašnjih godina stvoriti zajedničku kandidacijsku listu i na taj način osvojiti dovoljan broj mandata u Županijskoj skupštini za stabilnu vlast, rekao je predsjednik vukovarsko-srijemskog HDZ-a, ministar obrane Mario Banožić.


Nezavisni kandidat
Kandidat za vukovarsko-srijemskog župana Damir Dekanić (HDZ), koji bi na tom položaju, ako tako odluče birači, trebao zamijeniti dugogodišnjeg HDZ-ova župana Božu Galića, zahvalio je na potpori koalicijskim partnerima i istaknuo da potpisani koalicijski sporazum nije eksperiment.


– Pravimo nešto što će potrajati dugo vremena kako bismo mogli napraviti snažne pomake prema boljitku građana Vukovarsko-srijemske županije, rekao je Dekanić.


Njegov će najozbiljniji protivnik biti nezavisni kandidat Josip Dabro, kojeg podržava Domovinski pokret, ali i niz drugih manjih stranaka.


– Mene su kao kandidata podržali Domovinski pokret, Ivan Penava Nezavisna lista, HSS, Zelena lista i Hrvatska udruga umirovljenika te podružnica stranke MB 365 Bošnjaci. Jako smo zadovoljni s potpisanim sporazumom, a posebno me veseli što su me tijekom ovog tjedna podržali i načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić Šijaković i načelnik Općine Gradište Marko Bikić. Sljedećeg tjedna očekujemo potporu još nekih nezavisnih načelnika. Naš je prvi korak i cilj ulazak u drugi krug i potom konačna pobjeda na izborima, rekao je Dabro. Dodao je da je siguran da će ući u drugi krug izbora.
– Mi ćemo svakako razgovarati sa svima što se tiče drugog kruga. Razgovarali smo čak s određenim ljudima tako da postoji mogućnost dogovora. Ali pričekajmo da završi prvo poluvrijeme pa ćemo onda pričati o drugom, zaključio je Dabro.


Treća opcija


Treća opcija iza koje stoje Hrvatski suverenisti za župana je istaknula suspendiranog policijskog inspektora Nikolu Kajkića, koji se bavio istraživanjem ratnih zločina počinjenih tijekom opsade i okupacije Vukovara, tijekom čega je došao u sukob s čelništvom MUP-a. Kajkićevu kandidaturu za župana podržavaju Hrvatska konzervativna stranka, Hrvatski suverenisti i Most, a najavljeno je kako će im se uskoro pridružiti i još neke stranke, udruge i pojedinci. Tu bi se mogao stvoriti prostor za suradnju u drugom krugu između ovih dviju državotvornih opcija koje žele otkinuti dio biračkog tijela HDZ-a nezadovoljnog politikom koju vodi aktualno vodstvo ove stranke.


I u istočnoj je Slavoniji na djelu činjenica da različita istraživanja raspoloženja javnog mnijenja daju različite rezultate. Tako interna anketa Domovinskog pokreta govori o tome da kandidat HDZ-a Dekanić u prvom krugu dobiva 28 posto i u ovom trenutku ima najveću podršku građana. Drugi bi bio Dabro s 19 posto, a treći kandidat SDP-a s 11,8 posto. Tek bi na četvrtom mjestu bio Kajkić. Međutim po rezultatima agencije 2X1 Dekanić vodi s čak 36,17 posto. Drugi bi bio Kajkić s 26,30 posto potpore, a tek treći Dabro s 11,48 posto. SDP-ov kandidat za župana Davor Ćavar uživa potporu 8,02 posto ispitanika.


Zanimljivo je da su u ovoj županiji HDZ-ovi najveći protivnici njihovi dosadašnji članovi Penava i Dabro. Penava je iz HDZ-a izašao nakon što je izgubio izbore za zamjenika predsjednika HDZ-a, ali njegov sukob s vodstvom stranke postoji već nekoliko godina. Razlog sukoba je u tome što je Penava opetovano optuživao MUP da ne radi dovoljno na istraživanju ratnih zločina. Dabro je pak iz HDZ-a izašao nakon što se cijelo vodstvo stranke na unutarstranačkim izborima odlučilo javno podržati njegova protukandidata Banožića.