MALOLJETNI PRIJESTUPNIK

Haker koji razvalio sustav A1 Hrvatske ide u osnovnu školu: Policija ga sačekala pred vratima kuće

P. N.

Ilustracija Snimio: Sergej Drechsler

Ilustracija Snimio: Sergej Drechsler

Neslužbeno, haker koji je upao u A1, ukrao osobne podatke i tražio oko pola milijuna dolara u kriptovalutama ima nepunih 15 godina. Haker koji je upao u sustav A1 i ukrao osobne podatke najmanje 100.000 korisnika tog telekoma, kako doznajemo, ide u osnovnu školu.


Počinitelja policija, kako je saznao Index.hr, svrstava u kategoriju mlađeg maloljetnika, što je termin koji obuhvaća tinejdžere od 14 do 16 godina.


No neslužbeno, haker koji je upao u A1, ukrao osobne podatke i tražio oko pola milijuna dolara u kriptovalutama ima nepunih 15 godina.
Jučer ga je policija navodno sačekala kada je došao iz škole, a postupanje su obavili u prisutnosti roditelja. Pretražili su obiteljsku kuću u kojoj su, prema Indexovim informacijama, pronašli opremu kojom je djelo počinjeno.


Kako se radi o maloljetniku, policija nije izlazila s detaljnijim informacijama o njemu.


U 15 sati je zakazana presica policije u Slavonskom Brodu.


“Već drugi dan provodimo intenzivno kriminalističko istraživanje nad jednom maloljetnom osobom koja ima prebivalište na području Brodsko-posavske županije, a zbog sumnje da je počinila kazneno djelo oštećenje računalnih podataka i zloupotreba naprava na štetu A1 Hrvatska”, rečeno je.


Imao pomagača


“Radi se o maloljetnoj osobi, nećemo više izlaziti s detaljima istrage”, rečeno je.


“Bez obzira što se radi o maloljetnoj osobi, već u ovom trenutku mogu potvrditi da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju da se radi o počinitelju tog djela. Kad istraga bude gotova, bit će podnesena odgovarajuća kaznena prijava”, rečeno je.


Policija je kazala da je maloljetni haker imao pomagača. Riječ je o osobi koja nije iz Hrvatske.


“U vezu s izvršenjem ovog kaznenog djela dovodi se još jedna osoba koja nije iz Hrvatske. U ovom trenutku je u tijeku utvrđivanje identiteta te osobe”, rekla je policija.


Kakva je kazna za ovo djelo?


“Kod maloljetnih osoba naglasak nije na sankcijama nego da preveniramo buduća kaznena djela. Za ova djela kazna je 3 do 5 godina zatvora, ali naglasak nije na tome. U ovom slučaju odgovornost je na maloljetnoj osobi, ne na roditeljima. Svaka osoba starija od 14 godina sama odgovara za svoje postupke”, rekao je Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije.