MJERA PROTIV INFLACIJE

Grčka podiže iznos minimalne plaće na 713 eura mjesečno: To je drugi put ove godine

Hina

Reuters

Reuters

U siječnju vlada je podigla bruto minimalnu plaću oko dva posto, na 663 eura, što znači da će s novim povećanjem minimalna plaća porasti ukupno 9,7 posto.ATENA – Grčka će od 1. svibnja podići minimalnu plaću po drugi put u ovoj godini, najavio je premijer Kyriakos Mitsotakis, upozorivši da inflacija teško pogađa prihode kućanstava.


“Jačanje inflacije širom svijeta pogađa građane s niskim prihodima. Od 1. svibnja minimalna plaća porast će za 50 eura mjesečno, na 713 eura mjesečno”, rekao je Mitsotakis u srijedu u televizijskom nastupu.


U siječnju vlada je podigla bruto minimalnu plaću oko dva posto, na 663 eura, što znači da će s novim povećanjem minimalna plaća porasti ukupno 9,7 posto.
Inflacija je u Grčkoj u ožujku porasla na 8,9 posto, najvišu razinu u 27 godina, potaknuta vrtoglavim rastom troškova energije koji pritišću primanja kućanstava.


Cijene prirodnog plina porasle su na godišnjoj razini 68,3 posto, a cijene električne energije za 79,3 posto.


Tisuće ljudi izašle su početkom mjeseca na ulice Atene kako bi prosvjedovali protiv, kako su rekli, “produbljivanja krize” koju donosi rast cijena. Mandat sadašnje vlade završava iduće godine, podsjeća Reuters.


“Zajednička agonija koju vidim na licima svih (građana) visoka je cijena međunarodne energetske krize i rata u Ukrajini, cijena struje, cijena na benzinskim postajama i na policama (supermarketa)”, naglasio je grčki premijer.


Priznao je da su plaće u Grčkoj „doista niske”.


“Rane desetogodišnje financijske krize još nisu zacijelile, a aktualni rast cijena širom svijeta pogađa prije svega one s niskim primanjima i nezaposlene. Moja današnja odluka fokusirana je na njih”, rekao je Mitsotakis.


Vlada je od prošle godine potrošila oko 4,0 milijarde eura na subvencioniranje računa za struju i plin kućanstava, kompanija i poljoprivrednika.


Ovoga tjedna izvijestili su i da rade na planu “odlučne” intervencije u cijene struje kako bi ublažili pritisak na potrošače, ukoliko Europska unija uskoro nešto ne poduzme kako bi riješila taj problem.