SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA

Grbin: “Učinit ću sve da ne bude novih odlazaka iz SDP-a, ali odluke Iblera se moraju poštivati”

Tihana Tomičić

Peđa Grbin / Foto Pixsell

Peđa Grbin / Foto Pixsell

Nadam se da to ne znači odlazak još nekih zastupnika. Ovo radi veliku političku štetu SDP-u, klub SE podijelio na dvije grupe, jednu koja želi raditi i zastupati građane, i drugu koja se brine o vlastitim interesima, poručio je predsjednik SDP-a.ZAGREB – Predsjednik SDP-a Peđa Grbin očigledno ne želi da se još proglasi kraj njegova (ne)uspješnog upravljanja SDP-om te je večeras na sjednici predsjedništva stranke izašao s rješenjem koje znači novu odgodu za rješenje krize u stranci, ali i koje sadrži prijetnju za »neposlušne«: podržan je njegov prijedlog da se tenzije pokušaju smanjiti na način da se u utorak održi zajednička sjednica predsjedništva i kluba zastupnika na Ibleru, gdje će se zajednički raspraviti, a po potrebi i glasati o statusu isključenih zastupnika Rajka Ostojića, Nikše Vukasa, Zvane Brumnića i Marine Opačak-Bilić.


Dotad će Grbin još jednom razgovarati sa svim zastupnicima, pri čemu će ih suočiti s činjenicom da je preporuka predsjedništva da se isključene više nikako ne može zadržati u klubu u Saboru – tko će biti spreman poštovati tu odluku, moći će ostati, a tko ne, bit će isključen iz stranke.
Jučer ujutro, naime, čak 18 zastupnika SDP-a od 32 (pri čemu Ibler računa da ih je nakon isključenja dijela zastupnika ukupno tek 28) potpisalo je zahtjev za sazivanjem nove sjednice kluba zastupnika na kojoj traže raspravu i glasanje o isključenjima spomenute četvorke. To je omjer znatno veći nego je bio na sjednici prije samo nekoliko dana, kada je predsjednik stranke Peđa Grbin naprasno prekinuo sjednicu, jer je procijenio da nema većinu zastupnika uz sebe.


Predsjedništvo misli da su time lopticu odlučivanja vratili na njih i da, ako baš žele jedinstvo u SDP-u, imaju još jednu priliku za ostanak u stranci. Ali prije toga se moraju odreći isključene četvorke. To je naravno teško očekivati ako se zna da se Bernardićeva ekipa drži čvrsto zajedno, i ako se zna da su jučer predali više potpisa nego je itko mogao i očekivati.
– Vodstvo SDP-a je večeras raspravljalo tešku i neodrživu situaciju, koja zadaje glavobolju svima nama, i stav vodstva je jasan: isključeni članovi ne mogu biti članovi kluba u Saboru, Predsjedništvo je tu odluku donijelo. Dobili smo mandat da vodimo stranku, imamo prava i obaveze, a stranka može imati samo jedno vodstvo, a članovi su je dužni poštivati, rekao je Grbin.


Sjednica kluba će se održati, to nije sporno, ali na nju Predsjedništvo dolazi s jasnim stavom – da isključeni ne mogu biti u klubu, ponovio je, te dodao da će on i politička tajnica Mirela Ahmetović razgovarati sa svim zastupnicima


Na pitanje hoće li biti isključeni oni koji se na ovo ogluše, u prvom redu Davorko Vidović koji je danas govorio u medijima o ovoj krizi, rekao je:


– Odluke se moraju poštivati i provoditi, koliko god teške bile. Nadam se da to ne znači odlazak još nekih zastupnika, napravit ću sve što mogu u danima pred nama da to ne znači odlazak još ljudi. Ovo radi veliku političku štetu SDP-u, imamo puno reći o stanju u društvu, a sve pada u vodu jer se klub podijelio na dvije grupe, jednu koja želi raditi i zastupati građane, i drugu koja se brine o vlastitim interesima.


Odgovarajući na pitanje o tome da u dokumentima stranke piše da “onaj tko je izabran na listi SDP-a, ima pravo biti članom kluba SDP.-a”, Grbin je objasnio kako Predsjedništvo stranke kao političko tijelo ima o tome jasan stav. Jedna stranka ne može imati dva vodstva, i odluke se moraju poštivati, to je stav vrha SDP-a, rekao je.