Dionice

Wall Street prošloga tjedna porastao, europske burze pale. Na ZSE-u oprezno trgovanje

Hina

REUTERS

REUTERSNa Wall Streetu je S&P 500 indeks prošloga tjedna blago porastao, ponajviše zahvaljujući snažnom skoku cijena dionica tehnoloških kompanija, dok su na europskim burzama indeksi pali.


Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 1 posto, na 33.093 boda, dok je S&P 500 porastao 0,3 posto, na 4.205 bodova, a Nasdaq indeks 2,5 posto, na 12.975 bodova.


Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuje snažnom skoku cijena dionica tehnoloških kompanija koje predvode u razvoju umjetne inteligencije (AI).
Pritom je najveća dobitnica bila dionica Nvidie, sa skokom cijene za više od 25 posto, nakon što je taj proizvođač čipova objavio da će mu prihodi u tromjesečju biti 50 posto viši nego što se procjenjivalo, zahvaljujući snažnoj potražnji za čipovima za umjetnu inteligenciju.


Zahvaljujući tome, znatno su porasle i cijene dionica drugih tehnoloških divova, koji predvode u razvoju AI-a, kao što su Microsoft, Alphabet, Micro Devices, Micron Technology…


Podršku tržištu pružila je i nada ulagača da će uskoro predstavnici predsjednika SAD-a Joea Bidena i republikanaca postići dogovor o povećanju gornje granice državnog zaduživanja od 31.400 milijardi dolara.


I doista, u subotu je objavljeno da je u načelu dogovor postignut, što znači da ne bi trebalo doći do poremećaja u financiranju državnih obveza.


No, trgovanje na najvećoj svjetskoj burzi bilo je nesigurno zbog neizvjesnosti u vezi kamatnih stopa američka središnje banke.


Niz podataka pokazuje da se rast gospodarstva i inflacije usporava, no nedovoljno brzo, pa čelnici Feda poručuju da će kamate vjerojatno i dalje rasti.


Zbog toga se sada na tržištu novca procjenjuje da postoji 60 posto izgleda da će Fed u lipnju povećati kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, dok su prije tjedan dana ti izgledi iznosili oko 20 posto.


„I dalje imamo inflaciju i povišene kamatne stope, što će pritiskati tržište još neko vrijeme dok se Fed ne povuče”, kaže David Sadkin, predsjednik u tvrtki Bel Air Investment Advisors.


A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,7 posto, na 7.627 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,8 posto, na 15.983 boda, a pariški CAC 2,3 posto, na 7.319 bodova.


ZSE: U opreznom trgovanju Crobexi tjedan završili s različitim predznacima


– Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks prošloga tjedna blago oslabio drugi tjedan zaredom, dok je Crobex10 ojačao, a trgovalo se oprezno, na što ukazuje niži promet nego u prethodnom tjednu.


Crobex indeks skliznuo je prošloga tjedna 0,14 posto, na 2.253 boda, oslabivši drugi tjedan zaredom. Crobex10 ojačao je, pak, 0,56 posto, na 1.294 boda.


Među sektorskim indeksima najviše je pao Crobextransport, za 2,69 posto, dok je najviše porastao Crobexindustrija, za 0,17 posto.


Redovni promet dionicama iznosio je 3,4 milijuna eura, otprilike 300 tisuća manje nego tjedan dana prije.


Najveći promet, 631 tisuću eura, ostvaren je dionicom HT-a, čija je cijena porasla 0,81 posto, na 24,8 eura.


S prometom od 464 tisuća eura slijedila je dionica Valamar Riviere, kojoj je cijena pala 1,38 posto, na 4,29 eura.


U fokusu je bila i dionica HPB-a, kojom je ostvareno 276 tisuća eura prometa, uz pad cijene za 8,9 posto, na 133 eura.


Znatniji promet, 273 tisuće eura, imala je i dionica Atlantske plovidbe, koja je pojeftinila 2,36 posto, na 57,8 eura.


Među likvidnijima, najveća gubitnica bila je dionica Instituta IGH, s padom cijene za 12,75 posto, na 8,9 eura. Znatnije je pala i cijena dionice Alpha Adriatica, za 10,62 posto, na 20,2 eura.


Istodobno, najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Ingre, sa skokom cijene za 12,8 posto, na 3 eura. Po dobitku od gotovo 12 posto pratila ju je dionica Slatinske banke, čija je cijena na kraju tjedna iznosila 8,9 eura.


Od važnijih poslovnih objava, Atlantic Grupa izvijestila je da je u utorak predala obvezujuću ponudu za kupnju tvrtke Strauss Adriatic, koju je Strauss Grupa službeno i prihvatila, a kojom se ta srpska kompanija, poznata po brendovima kave Doncafe i C kafa, vrednuje na 40,5 milijuna eura. Za zaključenje te transakcije potrebno je prethodno odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije u Republici Srbiji.


Cijena dionice Atlantic grupe oslabila je prošloga tjedna 1,2 posto, na 49,4 eura, a njome je ostvareno 47 tisuća eura prometa.


Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 61 dionicom, pri čemu je cijena njih 18 porasla, 35 pala, a osam stagnirala.